Elf jaar na de invoering van de Europese munteenheid circuleert nog een aanzienlijk bedrag aan Belgische franken. Dat berekende de Nationale Bank van België (NBB).

Eind 2012 registreerde de NBB 15,4 miljoen 'niet teruggekeerde Belgische bankbiljetten'. Dat stemt overeen met een bedrag van ruim 158 miljoen euro, of omgerekend voor ongeveer 6,37 miljard oude Belgische franken. Eind 2001 waren er ruim 273 miljoen Belgische bankbiljetten in omloop.

Dat betekent dat er na een periode van twaalf jaar euro 5,62 procent van het totale aantal Belgische bankbiljetten niet werd binnengeleverd bij de NBB.

Het 'meest vermiste' biljet is dat van 100 frank. Daarvan blijft er 11,85 procent (of 9,6 miljoen biljetten) spoorloos, wat overeenstemt met een bedrag van 24 miljoen euro.

Op 28 februari 2002 hield de Belgische frank op te bestaan. Biljetten in Belgische frank, die werden uitgegeven door de Nationale Bank van België, kunnen volgens bepaalde voorwaarden nog steeds worden ingewisseld aan de loketten van de Nationale Bank. Muntstukken in Belgische frank kunnen sinds eind 2004 niet meer worden ingewisseld. (BO)

Elf jaar na de invoering van de Europese munteenheid circuleert nog een aanzienlijk bedrag aan Belgische franken. Dat berekende de Nationale Bank van België (NBB).Eind 2012 registreerde de NBB 15,4 miljoen 'niet teruggekeerde Belgische bankbiljetten'. Dat stemt overeen met een bedrag van ruim 158 miljoen euro, of omgerekend voor ongeveer 6,37 miljard oude Belgische franken. Eind 2001 waren er ruim 273 miljoen Belgische bankbiljetten in omloop.Dat betekent dat er na een periode van twaalf jaar euro 5,62 procent van het totale aantal Belgische bankbiljetten niet werd binnengeleverd bij de NBB.Het 'meest vermiste' biljet is dat van 100 frank. Daarvan blijft er 11,85 procent (of 9,6 miljoen biljetten) spoorloos, wat overeenstemt met een bedrag van 24 miljoen euro. Op 28 februari 2002 hield de Belgische frank op te bestaan. Biljetten in Belgische frank, die werden uitgegeven door de Nationale Bank van België, kunnen volgens bepaalde voorwaarden nog steeds worden ingewisseld aan de loketten van de Nationale Bank. Muntstukken in Belgische frank kunnen sinds eind 2004 niet meer worden ingewisseld. (BO)