De Amerikaanse econoom Robert Shiller, die dit jaar de Nobelprijs voor Economie kreeg, is bezorgd over de scherpe koersstijgingen op de aandelenmarkten in vooral de Verenigde Staten. Shiller waarschuwt voor een 'financiële zeepbel'.

Vooral aandelen in de technologie- en de financiële sector zijn volgens Shiller overgewaardeerd. 'Ik ben het meest bezorgd over de hausse op de Amerikaanse aandelenmarkt', zegt Shiller in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. 'Ook omdat onze economie nog steeds zwak en kwetsbaar is.'

'Ik wil nog geen alarm slaan. Maar in veel landen liggen de beurskoersen op een hoog niveau, en ook op de vastgoedmarkt zijn de prijzen sterk gestegen. Dat zou verkeerd kunnen aflopen', aldus de 67-jarige econoom.

Huizenprijzen

Shiller wees ook naar Brazilië, waar de huizenprijzen in steden als Sao Paulo en Rio de Janeiro 'drastisch' zijn toegenomen de afgelopen 5 jaar. 'Ik voelde me daar zoals in de Verenigde Staten in 2004', zo zei hij, met geluiden over goede investeringsmogelijkheden en een uitdijende middenklasse.

Het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt was de aanjager van de wereldwijde financiële crisis in 2008-2009.

Bubbels

Uit de Case-Shiller Home Price Index, mede door Shiller ontwikkeld, blijkt bovendien dat de gemiddelde woningprijzen in 20 Amerikaanse steden in september 13,3 procent hoger lagen dan een jaar eerder, de sterkste stijging sinds februari 2006.

Shiller won eerder dit jaar zijn Nobelprijs samen met collega-economen Eugeme Fama en Lars Peter Hansen voor onderzoek naar bubbels op de financiële markten. Die ontstaan volgens de Amerikaan als een epidemie, waarbij steeds meer mensen besmet raken door stijgende prijzen en verhalen in de media. (Belga/KVDA)

De Amerikaanse econoom Robert Shiller, die dit jaar de Nobelprijs voor Economie kreeg, is bezorgd over de scherpe koersstijgingen op de aandelenmarkten in vooral de Verenigde Staten. Shiller waarschuwt voor een 'financiële zeepbel'. Vooral aandelen in de technologie- en de financiële sector zijn volgens Shiller overgewaardeerd. 'Ik ben het meest bezorgd over de hausse op de Amerikaanse aandelenmarkt', zegt Shiller in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. 'Ook omdat onze economie nog steeds zwak en kwetsbaar is.' 'Ik wil nog geen alarm slaan. Maar in veel landen liggen de beurskoersen op een hoog niveau, en ook op de vastgoedmarkt zijn de prijzen sterk gestegen. Dat zou verkeerd kunnen aflopen', aldus de 67-jarige econoom. Huizenprijzen Shiller wees ook naar Brazilië, waar de huizenprijzen in steden als Sao Paulo en Rio de Janeiro 'drastisch' zijn toegenomen de afgelopen 5 jaar. 'Ik voelde me daar zoals in de Verenigde Staten in 2004', zo zei hij, met geluiden over goede investeringsmogelijkheden en een uitdijende middenklasse. Het instorten van de Amerikaanse huizenmarkt was de aanjager van de wereldwijde financiële crisis in 2008-2009. Bubbels Uit de Case-Shiller Home Price Index, mede door Shiller ontwikkeld, blijkt bovendien dat de gemiddelde woningprijzen in 20 Amerikaanse steden in september 13,3 procent hoger lagen dan een jaar eerder, de sterkste stijging sinds februari 2006. Shiller won eerder dit jaar zijn Nobelprijs samen met collega-economen Eugeme Fama en Lars Peter Hansen voor onderzoek naar bubbels op de financiële markten. Die ontstaan volgens de Amerikaan als een epidemie, waarbij steeds meer mensen besmet raken door stijgende prijzen en verhalen in de media. (Belga/KVDA)