Nikkei haalt weer niveau van voor tsunami

© EPA

Op de beurs van Tokio is de toonaangevende Nikkei-index 2,36 procent hoger geëindigd, tot 10.255,15 punten. Daarmee staat de Nikkei opnieuw op het niveau van voor de aardbeving en tsunami van 11 maart vorig jaar.

Op 11 maart 2011 eindigde de Nikkei op 10.254,43 punten. Enkele minuten voor sluiting werd Japan door een verwoestende aardbeving en tsunami getroffen, die een nucleaire ramp veroorzaakten in Fukushima. Er vielen zowat 19.000 doden, de materiële schade was enorm. De ramp zorgde ervoor dat de Japanse industrie weken lam lag, onder meer strategische sectoren als de autosector en de elektronica.

Sindsdien bereikte de Japanse beurs nooit meer het niveau van voor 11 maart, ondanks dat het Japanse productieapparaat snel herstelde.

De schuldencrisis in Europa en de vertragende wereldeconomie staken daar een stokje voor. Sinds begin 2012 nam de schrik over de schuldencrisis evenwel wat af op de beurzen.

Dinsdag steeg de Nikkei met 2,36 procent, onder impuls van uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke die de hoop op een verder soepel monetair beleid voedden. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content