Het rendement op de staatsbons was nooit eerder zo laag. Dat blijkt uit een bekendmaking van het Agentschap van de Schuld.

De nieuwe staatsbons, die worden uitgegeven op 4 juni, hebben een looptijd van vijf en acht jaar. Het (bruto)rendement daarop bedraagt respectievelijk 0,75 en 1,5 procent. Wie rente van een staatsbon int, moet wel nog rekening houden met 25 procent roerende voorheffing.

De vorige staatsbon bood een brutorendement van 1 procent op vijf jaar en 1,85 procent op acht jaar, afgeroomd door een roerende voorheffing van 25 procent. De uitgifte van de eerste staatsbon van het jaar bracht de schatkist toen een povere 12,7 miljoen euro op, een dieptepunt.

Die opbrengst staat in schril contrast met het succes van de zogenaamde Leterme-bons van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing.

De Belgische overheid biedt de particuliere belegger vier keer per jaar staatsbons aan. Ondanks het lage rendement voor de belegger, wordt de opbrengst van de staatsbon rechtstreeks door de Belgische Staat gewaarborgd.

Dat het rendement op de staatsbon opnieuw daalt, is een rechtstreeks gevolg van de steeds lagere langetermijnrente.

De inschrijvingsperiode loopt van 24 mei 2013 tot en met 3 juni 2013. (BO)

Het rendement op de staatsbons was nooit eerder zo laag. Dat blijkt uit een bekendmaking van het Agentschap van de Schuld.De nieuwe staatsbons, die worden uitgegeven op 4 juni, hebben een looptijd van vijf en acht jaar. Het (bruto)rendement daarop bedraagt respectievelijk 0,75 en 1,5 procent. Wie rente van een staatsbon int, moet wel nog rekening houden met 25 procent roerende voorheffing. De vorige staatsbon bood een brutorendement van 1 procent op vijf jaar en 1,85 procent op acht jaar, afgeroomd door een roerende voorheffing van 25 procent. De uitgifte van de eerste staatsbon van het jaar bracht de schatkist toen een povere 12,7 miljoen euro op, een dieptepunt. Die opbrengst staat in schril contrast met het succes van de zogenaamde Leterme-bons van eind 2011, waarop voor 5,7 miljard euro werd ingetekend. De staatsbon op acht jaar kreeg toen een rente van 4,20 procent én een voordeeltarief van slechts 15 procent roerende voorheffing.De Belgische overheid biedt de particuliere belegger vier keer per jaar staatsbons aan. Ondanks het lage rendement voor de belegger, wordt de opbrengst van de staatsbon rechtstreeks door de Belgische Staat gewaarborgd. Dat het rendement op de staatsbon opnieuw daalt, is een rechtstreeks gevolg van de steeds lagere langetermijnrente. De inschrijvingsperiode loopt van 24 mei 2013 tot en met 3 juni 2013. (BO)