Dat meldt De Morgen.

De EU wil dat vanaf 2013 in alle lidstaten vervuilende brandstoffen meer worden belast dan de milieuvriendelijkere varianten. Concreet betekent dit dat diesel duurder wordt dan benzine. De benzineheffing zou immers gelijk blijven, terwijl de dieseltaks zou stijgen. Volgens Febiac, de belangenvereniging voor autoconstructeurs, gaat het om een extra kost van 1,96 miljard euro voor de 3,3 miljoen dieselbestuurders in ons land.

"Onaanvaardbaar", zegt directeur Michel Martens van de studiedienst bij Febiac in De Morgen. "Zeker voor wie voor zijn beroep lange afstanden aflegt en diesel kiest omdat je daarmee langere afstanden per liter kunt afleggen, is dit problematisch."

'Benzine goedkoper'

Martens heeft wel begrip voor het doel van het Europese voorstel. "Vanuit milieuopzicht is dat een logische stap. Maar wij pleiten ervoor dat die nieuwe verhouding dan wel zo budgetneutraal mogelijk wordt doorgevoerd en dat de benzine dus goedkoper zou worden."

"Aangezien de verhouding tussen diesel- en benzineverbruik in België ongeveer 80 tegenover 20 procent is, zou een stijging van 1 cent voor diesel een daling van 4 cent voor benzine moeten betekenen." (KVDA)

Dat meldt De Morgen. De EU wil dat vanaf 2013 in alle lidstaten vervuilende brandstoffen meer worden belast dan de milieuvriendelijkere varianten. Concreet betekent dit dat diesel duurder wordt dan benzine. De benzineheffing zou immers gelijk blijven, terwijl de dieseltaks zou stijgen. Volgens Febiac, de belangenvereniging voor autoconstructeurs, gaat het om een extra kost van 1,96 miljard euro voor de 3,3 miljoen dieselbestuurders in ons land."Onaanvaardbaar", zegt directeur Michel Martens van de studiedienst bij Febiac in De Morgen. "Zeker voor wie voor zijn beroep lange afstanden aflegt en diesel kiest omdat je daarmee langere afstanden per liter kunt afleggen, is dit problematisch."'Benzine goedkoper'Martens heeft wel begrip voor het doel van het Europese voorstel. "Vanuit milieuopzicht is dat een logische stap. Maar wij pleiten ervoor dat die nieuwe verhouding dan wel zo budgetneutraal mogelijk wordt doorgevoerd en dat de benzine dus goedkoper zou worden." "Aangezien de verhouding tussen diesel- en benzineverbruik in België ongeveer 80 tegenover 20 procent is, zou een stijging van 1 cent voor diesel een daling van 4 cent voor benzine moeten betekenen." (KVDA)