Nieuwe besmettingen coronavirus duwen beurzen in het rood

Seoel (Zuid-Korea), 24 februari 2020. © Belga Image

Zowel in Azië als in Europa zijn de beurzen maandag met zware verliezen de week gestart. Nu het coronavirus in steeds meer landen buiten China opduikt, groeit de ongerustheid onder beleggers.

De meeste Aziatische aandelenbeurzen lieten maandag flinke verliezen zien door de zorgen over de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de regio. Vooral in Zuid-Korea ging de beurs hard onderuit. Het land heeft het virusalarm opgeschaald naar het hoogste niveau voor dergelijke uitbraken na een snelle stijging van het aantal besmettingen afgelopen weekend. In Tokio waren de financiële markten gesloten vanwege de verjaardag van de nieuwe Japanse keizer Naruhito.

De Kospi in Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea, raakte tussentijds 3,6 procent kwijt. Het aantal doden in Zuid-Korea door het coronavirus is gestegen naar zeven. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het Oost-Aziatische land. Vooral de luchtvaartmaatschappijen werden van de hand gedaan door de vrees dat mensen steeds minder gaan reizen door de virusuitbraak. De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappijen Korean Air Lines en Aisiana Airlines zakten 5,7 en 5,9 procent. Zwaargewicht Samsung verloor 3,6 procent. Het technologieconcern sluit tijdelijk een fabriek in de Zuid-Koreaanse stad Gumi. Daar bleek een medewerker besmet te zijn met het coronavirus.

In Sydney eindigde de All Ordinaries 2,3 procent in het rood. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas leverde 7,5 procent in. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 1,6 procent in de min.

De Chinese luchtvaartmaatschappijen China Eastern Airlines en China Southern Airlines daalden 4,1 en 4,2 procent. De beursgraadmeter in Shanghai hield het verlies beperkt tot 0,2 procent, ondanks een forse stijging van het aantal sterfgevallen door het coronavirus in China. Sinds de uitbraak zijn er 2.592 mensen omgekomen in China. Het aantal geïnfecteerden bedraagt ruim 77.000 gevallen.

Europa

De Europese beurzen openden maandag met verliezen van meer dan 2,5 procent. Na een uur handel diepten de verliezen uit tot meer dan 3 procent. Italië is in Europa het zwaarst getroffen door de uitbraak van het virus. Op de beurs van Milaan bedroeg het verlies bij opening meer dan 3,6 procent, en na een uur handel was dat al meer dan 4 procent.

Vooral Europese luchtvaart-, toerisme- en luxeaandelen verliezen terrein. De Stoxx Europe 600 Index, een brede Europese aandelenkorf, kent maandag de grootste koersval sinds juni 2016. In Brussel stond de sterindex Bel20 rond 11.10 uur op een verlies van 3,80 procent.

De uitbreiding van het coronavirus in meer landen buiten China zorgt ook voor een verse toeloop op goud, dat traditioneel als een zekere belegging, of ‘veilige haven’ geldt in onzekere tijden. De prijs voor een ounce (31,1 gram) goud steeg maandag tot 1.679 dollar: het hoogste niveau sinds februari 2013. In euro werd een recordprijs van 1.550 euro per ounce bereikt.

De olieprijzen gaan maandag dan weer in dalende lijn. De vrees bestaat dat het coronavirus wereldwijd een impact zal hebben op de economische groei, nu het virus in meer en meer landen buiten China opduikt. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent zakte maandag 1,37 dollar in prijs tot 57,13 dollar. Een vat olie van de Amerikaanse soort WTI daalde 1,16 dollar en was nog 52,22 dollar waard tijdens de vroege handel.

Partner Content