Het fonds kreeg de naam Mezzanine Partners 1 en zal uitsluitend achtergestelde leningen aanbieden van 2,5 tot 15 miljoen euro voor kmo's. In dat marksegment wordt het fonds de eerste en enige speler in ons land met een georganiseerd en structureel aanbod.

PMV, in handen van de Vlaamse overheid, en Capital@rent, gecontroleerd door de ondernemersfamilie Claeys, bieden al enkele jaren achtergestelde leningen aan voor bedragen van minder dan 5 miljoen euro. Nu bundelen ze de krachten voor de grotere dossiers. Andere Belgische spelers bieden achtergestelde leningen enkel occasioneel aan, of als onderdeel van een gamma aan financieringsproducten. Grote buitenlandse spelers zakken pas af naar België voor bedragen groter dan 15 miljoen euro.

Het fonds heeft een looptijd van tien jaar en mikt op een portefeuille van 15 tot 20 achtergestelde leningen. "In een recordtempo van zes maanden hebben we 75 miljoen euro bijeengekregen," zegt Emmanuel Damman, het hoofd groeifinanciering bij PMV. "Na een tweede geldronde willen we uitkomen op 100 miljoen, en dat zal ons lukken."

PMV en Capital@rent brengen elk 15 miljoen in. ING houdt 35 miljoen klaar, in de vorm van bankfinanciering voor de behandelde dossiers. Van het ING-deel is nu al 25 miljoen beschikbaar. Nog eens 35 miljoen moet komen van vermogende Vlaamse families. Momenteel hebben een zevental families 20 miljoen euro toegezegd. Samengeteld is er nog 25 miljoen te gaan om de 100 miljoen vol te maken.

Mature bedrijven

Terwijl de intrestvoet op klassieke bankleningen 5 à 6 procent bedraagt, is dat voor achtergestelde leningen al gauw 10 à 13 procent. Het hogere tarief is een vergoeding voor het grotere risico. Bij een faillissement krijgt eerst de bank haar geld terug. Blijft er geld over, dan wordt de verschaffer van achtergestelde leningen vergoed. Daarna komen de aandeelhouders aan de beurt. In de rangorde zitten achtergestelde leningen dus tussen bankfinanciering en aandeelhouderskapitaal, vandaar de naam mezzaninefinanciering. Een mezzanine is een tussenverdieping in een gebouw.

In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavië is mezzaninefinanciering al langer gemeengoed, hier is ze nog niet volledig ingeburgerd. Achtergestelde leningen bieden enkele belangrijke pluspunten. De bank beschouwt ze als eigen vermogen, zodat ze vaak dienen als hefboom om bankleningen rond te krijgen. De aandeelhouders behouden bovendien de controle over hun bedrijf. Kloppen ze aan bij een private-equityspeler, dan moeten ze hun kapitaal openstellen.

Dat wil niet zeggen dat Mezzanine Partners 1 onder de duiven zal schieten van private-equityspelers. "Zij blijven geschikt voor dossiers met meer risico," zegt Joris Claeys, managing partner van Capital@rent. "Ons fonds mikt op mature bedrijven met voorspelbare cashflows. Bij een aantal transacties werken we samen met private-equityspelers. Zo hebben we Gimv en Bencis geholpen bij de overname van digitaledrukspecialist Xeikon."

Het fonds kreeg de naam Mezzanine Partners 1 en zal uitsluitend achtergestelde leningen aanbieden van 2,5 tot 15 miljoen euro voor kmo's. In dat marksegment wordt het fonds de eerste en enige speler in ons land met een georganiseerd en structureel aanbod. PMV, in handen van de Vlaamse overheid, en Capital@rent, gecontroleerd door de ondernemersfamilie Claeys, bieden al enkele jaren achtergestelde leningen aan voor bedragen van minder dan 5 miljoen euro. Nu bundelen ze de krachten voor de grotere dossiers. Andere Belgische spelers bieden achtergestelde leningen enkel occasioneel aan, of als onderdeel van een gamma aan financieringsproducten. Grote buitenlandse spelers zakken pas af naar België voor bedragen groter dan 15 miljoen euro. Het fonds heeft een looptijd van tien jaar en mikt op een portefeuille van 15 tot 20 achtergestelde leningen. "In een recordtempo van zes maanden hebben we 75 miljoen euro bijeengekregen," zegt Emmanuel Damman, het hoofd groeifinanciering bij PMV. "Na een tweede geldronde willen we uitkomen op 100 miljoen, en dat zal ons lukken." PMV en Capital@rent brengen elk 15 miljoen in. ING houdt 35 miljoen klaar, in de vorm van bankfinanciering voor de behandelde dossiers. Van het ING-deel is nu al 25 miljoen beschikbaar. Nog eens 35 miljoen moet komen van vermogende Vlaamse families. Momenteel hebben een zevental families 20 miljoen euro toegezegd. Samengeteld is er nog 25 miljoen te gaan om de 100 miljoen vol te maken. Mature bedrijvenTerwijl de intrestvoet op klassieke bankleningen 5 à 6 procent bedraagt, is dat voor achtergestelde leningen al gauw 10 à 13 procent. Het hogere tarief is een vergoeding voor het grotere risico. Bij een faillissement krijgt eerst de bank haar geld terug. Blijft er geld over, dan wordt de verschaffer van achtergestelde leningen vergoed. Daarna komen de aandeelhouders aan de beurt. In de rangorde zitten achtergestelde leningen dus tussen bankfinanciering en aandeelhouderskapitaal, vandaar de naam mezzaninefinanciering. Een mezzanine is een tussenverdieping in een gebouw. In het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Scandinavië is mezzaninefinanciering al langer gemeengoed, hier is ze nog niet volledig ingeburgerd. Achtergestelde leningen bieden enkele belangrijke pluspunten. De bank beschouwt ze als eigen vermogen, zodat ze vaak dienen als hefboom om bankleningen rond te krijgen. De aandeelhouders behouden bovendien de controle over hun bedrijf. Kloppen ze aan bij een private-equityspeler, dan moeten ze hun kapitaal openstellen. Dat wil niet zeggen dat Mezzanine Partners 1 onder de duiven zal schieten van private-equityspelers. "Zij blijven geschikt voor dossiers met meer risico," zegt Joris Claeys, managing partner van Capital@rent. "Ons fonds mikt op mature bedrijven met voorspelbare cashflows. Bij een aantal transacties werken we samen met private-equityspelers. Zo hebben we Gimv en Bencis geholpen bij de overname van digitaledrukspecialist Xeikon."