Nieuw bankbiljet van 100 dollar op komst

05/10/13 om 22:22 - Bijgewerkt om 22:22

Bron: Trends

Dinsdag komt er in de VS een nieuw biljet van 100 dollar in omloop. De 100 dollar is op wereldschaal een van de meest gebruikte betaalmiddelen en een geliefd object voor valsemunters om na te maken.

Nieuw bankbiljet van 100 dollar op komst

© reuters

Het nieuwe biljet moet dat veel moeilijker te maken, aldus Michael Lambert, een topman bij de Amerikaanse centrale bank. Het gaat daarbij vooral om een blauwe 'band' die op de voorkant staat, maar er niet op is gedrukt. De band is met het biljet 'verweven' en bevat extreem kleine driedimensionale afbeeldingen van klokken die bij beweging van het bankbiljet het cijfer 100 vormen.

Voorts wordt er meer gebruikgemaakt van inkt die bij bepaalde lichtval van kleur verandert, zoals bij de afbeelding van een klok rechts naast Benjamin Franklin.

Op de achterkant staat weer Independence Hall, het pand in Philadelphia waar de onafhankelijkheid werd uitgeroepen in 1776. Valsemunters moeten hun apparatuur flink bijstellen, want het biljet oont niet meer de voorzijde maar de achterzijde van het gebouw. Voorts zijn de wijzers van de torenklok verzet.

Franklin (1706-1790) was de man achter de Onafhankelijkheidsverklaring. Sinds 1914 staat hij op het biljet van 100 dollar. (ANP/BO)

Onze partners