In de eerste maanden van 2015 heeft nog welgeteld nul procent van de huizenkopers bij Immotheker op meer dan 25 jaar geleend. Op het hoogtepunt in 2011 was dat liefst 39 procent, melden De Standaard en Het Nieuwsblad maandag.

De spectaculaire afname heeft twee belangrijke oorzaken.

Ten eerste is het door de lage rentevoeten voor veel ont­leners niet meer nodig op lange termijn te lenen. Wie begin 2014 150.000 euro wilde ont­lenen, maar maandelijks niet meer dan 750 euro kon afbetalen, moest wel op 30 jaar lenen. Vandaag kan dat voor dezelfde bedragen al bij een looptijd van iets meer dan 20 jaar.

Bovendien zijn banken niet happig meer om leningen op langer dan 25 jaar toe te staan, omdat ze daar zelf meer risico mee lopen. Ze zetten die rentevoet dan ook onaantrekkelijk hoog, waardoor een koper per maand nauwelijks minder afbetaalt door op 30 in plaats van 25 jaar te lenen. (Belga/SD)

De spectaculaire afname heeft twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is het door de lage rentevoeten voor veel ont­leners niet meer nodig op lange termijn te lenen. Wie begin 2014 150.000 euro wilde ont­lenen, maar maandelijks niet meer dan 750 euro kon afbetalen, moest wel op 30 jaar lenen. Vandaag kan dat voor dezelfde bedragen al bij een looptijd van iets meer dan 20 jaar. Bovendien zijn banken niet happig meer om leningen op langer dan 25 jaar toe te staan, omdat ze daar zelf meer risico mee lopen. Ze zetten die rentevoet dan ook onaantrekkelijk hoog, waardoor een koper per maand nauwelijks minder afbetaalt door op 30 in plaats van 25 jaar te lenen. (Belga/SD)