De Nederlandse inflatie in juli daalde naar min 0,3 procent, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De inflatie werd vooral gedrukt doordat voedingsmiddelen, autobrandstoffen en vliegreizen goedkoper werden.

Verschil met België

Het verschil met de Belgische inflatie kan niet groter zijn. In ons land klokte de inflatie op jaarbasis vorige maand af op 2,28 procent. Dat is het hoogste peil sinds oktober 2012. In juni lag de inflatie op 2,16 procent.

Al mogen we de Nederlandse en de Belgische inflatiecijfers niet over dezelfde kam scheren. Beide landen gebruiken immers niet dezelfde criteria om de inflatie te bepalen. Desalniettemin blijft het verschil opmerkelijk groot als we naar de geharmoniseerde cijfers, de inflatie gebaseerd op een Europese korf van goederen en diensten, kijken. Die cijfers tonen aan dat het inflatiecijfer in ons land 2 procentpunten hoger ligt dan bij onze noorderburen. (Belga/NS)

De Nederlandse inflatie in juli daalde naar min 0,3 procent, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. De inflatie werd vooral gedrukt doordat voedingsmiddelen, autobrandstoffen en vliegreizen goedkoper werden. Het verschil met de Belgische inflatie kan niet groter zijn. In ons land klokte de inflatie op jaarbasis vorige maand af op 2,28 procent. Dat is het hoogste peil sinds oktober 2012. In juni lag de inflatie op 2,16 procent. Al mogen we de Nederlandse en de Belgische inflatiecijfers niet over dezelfde kam scheren. Beide landen gebruiken immers niet dezelfde criteria om de inflatie te bepalen. Desalniettemin blijft het verschil opmerkelijk groot als we naar de geharmoniseerde cijfers, de inflatie gebaseerd op een Europese korf van goederen en diensten, kijken. Die cijfers tonen aan dat het inflatiecijfer in ons land 2 procentpunten hoger ligt dan bij onze noorderburen. (Belga/NS)