Het gaat niet goed met de Nederlandse economie. De vastgoedmarkt krijgt klappen, terwijl de werkloosheid verder toeneemt.

De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in januari 2013 met 9,6 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die terugval is de grootste sinds het begin van de metingen in 1995. De scherpe prijsdaling zou volgens onderzoekers te maken hebben met de nieuwe hypotheekregels die sinds 1 januari van kracht zijn.

De Nederlandse huizenprijzen bevinden zich nu ongeveer op hetzelfde peil als in het voorjaar van 2003. In vergelijking met augustus 2008 - een topmaand voor de Nederlandse vastgoedmarkt - kelderden de prijzen met ruim 19 procent.

Nederland krijgt niet alleen af te rekenen met een kwakkelende vastgoedmarkt, ook met de werkgelegenheid gaat het bergaf.

De werkloosheid is in januari verder opgelopen tot 7,5 procent in vergelijking met 7,2 procent in december. Tijdens de laatste drie maanden kwamen er gemiddeld 19.000 werklozen per maand bij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in januari 592.000 werklozen. Dat zijn er omgerekend 21.000 meer dan in december. De jeugdwerkloosheid bedroeg in januari 15 procent, van de 25- tot 45-jarigen zat 6,7 procent zonder werk en van de 45- tot 65-jarigen 6,4 procent.

Een jaar geleden noteerde het werkloosheidspercentage in Nederland nog op 6 procent. Het absolute aantal werklozen is nu groter dan in 1983, het jaar waarin het werkloosheidspercentage met 10,7 procent het hoogste peil ooit haalde. (ANP/BO)

Het gaat niet goed met de Nederlandse economie. De vastgoedmarkt krijgt klappen, terwijl de werkloosheid verder toeneemt.De prijzen van koopwoningen in Nederland zijn in januari 2013 met 9,6 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die terugval is de grootste sinds het begin van de metingen in 1995. De scherpe prijsdaling zou volgens onderzoekers te maken hebben met de nieuwe hypotheekregels die sinds 1 januari van kracht zijn. De Nederlandse huizenprijzen bevinden zich nu ongeveer op hetzelfde peil als in het voorjaar van 2003. In vergelijking met augustus 2008 - een topmaand voor de Nederlandse vastgoedmarkt - kelderden de prijzen met ruim 19 procent.Nederland krijgt niet alleen af te rekenen met een kwakkelende vastgoedmarkt, ook met de werkgelegenheid gaat het bergaf.De werkloosheid is in januari verder opgelopen tot 7,5 procent in vergelijking met 7,2 procent in december. Tijdens de laatste drie maanden kwamen er gemiddeld 19.000 werklozen per maand bij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in januari 592.000 werklozen. Dat zijn er omgerekend 21.000 meer dan in december. De jeugdwerkloosheid bedroeg in januari 15 procent, van de 25- tot 45-jarigen zat 6,7 procent zonder werk en van de 45- tot 65-jarigen 6,4 procent. Een jaar geleden noteerde het werkloosheidspercentage in Nederland nog op 6 procent. Het absolute aantal werklozen is nu groter dan in 1983, het jaar waarin het werkloosheidspercentage met 10,7 procent het hoogste peil ooit haalde. (ANP/BO)