De aantrekkende groei is gunstig voor de Nederlandse overheidsfinanciën. Het begrotingstekort daalt volgend jaar verder, naar 1,8 procent. Bij Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een tekort van 2,2 procent. Het tekort dit jaar komt uit op 2,8 procent, binnen de Europese norm van 3 procent.

De naheffing die Nederland moet betalen aan de EU is daarin verwerkt. De staatsschuld loopt volgend jaar nog wel iets op, naar 69,6 procent van de omvang van de economie. Volgens de Nederlandse rekenmeesters blijft het economisch herstel broos, maar groeit de consumptie toch harder dan dit jaar.

De werkgelegenheid neemt toe, de werkloosheid daalt naar 6,5 procent. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op langdurige deflatie is gering, aldus het CPB donderdag.

De CPB-raming is iets gunstiger dan die van De Nederlandsche Bank eerder deze week. DNB verwacht voor volgend jaar een groei van 1,2 procent. Het economisch herstel komt onder meer doordat de euro de afgelopen maanden 7 procent minder waard is geworden ten opzichte van de dollar.

Daarbij zijn de olieprijzen 30 procent gedaald. Die beide ontwikkelingen zijn gunstig voor de Nederlandse economie. De export profiteert van de lagere euro en de consumptie neemt, mede door de lagere energieprijzen, toe. (Belga/NS)

De aantrekkende groei is gunstig voor de Nederlandse overheidsfinanciën. Het begrotingstekort daalt volgend jaar verder, naar 1,8 procent. Bij Prinsjesdag werd nog uitgegaan van een tekort van 2,2 procent. Het tekort dit jaar komt uit op 2,8 procent, binnen de Europese norm van 3 procent. De naheffing die Nederland moet betalen aan de EU is daarin verwerkt. De staatsschuld loopt volgend jaar nog wel iets op, naar 69,6 procent van de omvang van de economie. Volgens de Nederlandse rekenmeesters blijft het economisch herstel broos, maar groeit de consumptie toch harder dan dit jaar. De werkgelegenheid neemt toe, de werkloosheid daalt naar 6,5 procent. De inflatie blijft laag, in lijn met de Europese prijsontwikkeling. De kans op langdurige deflatie is gering, aldus het CPB donderdag. De CPB-raming is iets gunstiger dan die van De Nederlandsche Bank eerder deze week. DNB verwacht voor volgend jaar een groei van 1,2 procent. Het economisch herstel komt onder meer doordat de euro de afgelopen maanden 7 procent minder waard is geworden ten opzichte van de dollar. Daarbij zijn de olieprijzen 30 procent gedaald. Die beide ontwikkelingen zijn gunstig voor de Nederlandse economie. De export profiteert van de lagere euro en de consumptie neemt, mede door de lagere energieprijzen, toe. (Belga/NS)