Het Nederlandse bbp is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat percentage ligt boven de 0,4 procent waar analisten op hadden gemikt. De economie bij onze noorderburen groeit ook al tien kwartalen (of 2,5 jaar) op rij.

In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder werd een toename van het Nederlandse bbp met 2,4 procent opgetekend. Vooral de uitvoer (+3 procent op jaarbasis) en de consumptie van gezinnen (+1,7 procent op jaarbasis) droegen bij aan de stijging.

Hoewel de Nederlandse consument - op basis van de cijfers van CBS cijfers - niet onder de indruk lijkt van nieuwe onzekerheden, zoals de brexit, blijft het afwachten welke invloed het resultaat van de presidentsverkiezingen in de VS op het consumentengedrag zal hebben. Op dit moment is het onduidelijk in welke mate het beleid van Donald Trump de internationale handel en het consumentengedrag zal beïnvloeden.

Overigens bereikte het Nederlandse consumentenvertrouwen in oktober het hoogste peil sinds augustus 2007.

Ook de bouwsector leverde een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie: er werden namelijk fors meer woningen gebouwd.

grafiek kwartaalgroei Nederlandse economie, Volkskrant
grafiek kwartaalgroei Nederlandse economie © Volkskrant

'Meer investeringen, meer consumptie en meer uitvoer', luidt de eenvoudige conclusie over het recente kwartaal in een persbericht.

Blijft er nog positief nieuws van de arbeidsmarkt. In het derde kwartaal kwamen er bij onze noorderburen netto 29.000 banen bij.

De banengroei blijkt in de eerste plaats te danken aan uitzendkrachten.De uitzendsector registreerde in een jaar tijd 9 procent meer banen. Voorts presteert de bouwsector met 3.000 nieuwe banen de grootste toename sinds 2008, toen de wereldwijde economische crisis uitbrak.

Het aantal openstaande vacatures ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek op het hoogste peil sinds de periode 2006-2008. De werkloosheidsgraad in Nederland bedraagt nu 5,9 procent. (ANP/VK/BO)

Het Nederlandse bbp is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,7 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat percentage ligt boven de 0,4 procent waar analisten op hadden gemikt. De economie bij onze noorderburen groeit ook al tien kwartalen (of 2,5 jaar) op rij. In vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder werd een toename van het Nederlandse bbp met 2,4 procent opgetekend. Vooral de uitvoer (+3 procent op jaarbasis) en de consumptie van gezinnen (+1,7 procent op jaarbasis) droegen bij aan de stijging.Hoewel de Nederlandse consument - op basis van de cijfers van CBS cijfers - niet onder de indruk lijkt van nieuwe onzekerheden, zoals de brexit, blijft het afwachten welke invloed het resultaat van de presidentsverkiezingen in de VS op het consumentengedrag zal hebben. Op dit moment is het onduidelijk in welke mate het beleid van Donald Trump de internationale handel en het consumentengedrag zal beïnvloeden. Overigens bereikte het Nederlandse consumentenvertrouwen in oktober het hoogste peil sinds augustus 2007. Ook de bouwsector leverde een positieve bijdrage aan de Nederlandse economie: er werden namelijk fors meer woningen gebouwd. 'Meer investeringen, meer consumptie en meer uitvoer', luidt de eenvoudige conclusie over het recente kwartaal in een persbericht. Blijft er nog positief nieuws van de arbeidsmarkt. In het derde kwartaal kwamen er bij onze noorderburen netto 29.000 banen bij. De banengroei blijkt in de eerste plaats te danken aan uitzendkrachten.De uitzendsector registreerde in een jaar tijd 9 procent meer banen. Voorts presteert de bouwsector met 3.000 nieuwe banen de grootste toename sinds 2008, toen de wereldwijde economische crisis uitbrak. Het aantal openstaande vacatures ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek op het hoogste peil sinds de periode 2006-2008. De werkloosheidsgraad in Nederland bedraagt nu 5,9 procent. (ANP/VK/BO)