Het CBS ging in een eerste raming uit van een kwartaalgroei van 0,7 procent. De opwaartse bijstelling in Nederland is het gevolg van hogere investeringen in de bouwsector. Bovendien bleek de krimp van de bestedingen van huishoudens en de overheid lager dan eerder was gemeld.

Over heel 2013 was sprake van een krimp van de Nederlandse economie met 0,8 procent. Dat cijfer stemt overeen met de eerste raming.

"Dit is weer een extra duwtje in de rug", aldus de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp in een reactie op de tweede raming van het CBS. "Het geeft goede kansen om in 2014 de overgang van krimp naar groei door te zetten," verduidelijkt hij.

Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid klokte in 2013 af op 2,5 procent. Daarmee voldoet de Nederlandse overheid voor het eerst in vijf jaar weer aan de Europese begrotingsnorm van maximaal 3 procent. In 2012 kampte Nederland nog met een tekort van 4 procent.

De Nederlandse staatsschuld nam in 2013 met 16 miljard euro toe tot 443 miljard euro. Dat stemt overeen met 73,5 procent van het bbp, waarmee Nederland zich ver boven de Europese norm van 60 procent bevindt. De toename van de staatsschuld zou in de eerste plaats een gevolg zijn van de nationalisatie van SNS Bank, wat de overheid ruim 8 miljard euro heeft gekost. (ANP/VK/BO)

Het CBS ging in een eerste raming uit van een kwartaalgroei van 0,7 procent. De opwaartse bijstelling in Nederland is het gevolg van hogere investeringen in de bouwsector. Bovendien bleek de krimp van de bestedingen van huishoudens en de overheid lager dan eerder was gemeld. Over heel 2013 was sprake van een krimp van de Nederlandse economie met 0,8 procent. Dat cijfer stemt overeen met de eerste raming."Dit is weer een extra duwtje in de rug", aldus de Nederlandse minister van Economische Zaken Henk Kamp in een reactie op de tweede raming van het CBS. "Het geeft goede kansen om in 2014 de overgang van krimp naar groei door te zetten," verduidelijkt hij.Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid klokte in 2013 af op 2,5 procent. Daarmee voldoet de Nederlandse overheid voor het eerst in vijf jaar weer aan de Europese begrotingsnorm van maximaal 3 procent. In 2012 kampte Nederland nog met een tekort van 4 procent. De Nederlandse staatsschuld nam in 2013 met 16 miljard euro toe tot 443 miljard euro. Dat stemt overeen met 73,5 procent van het bbp, waarmee Nederland zich ver boven de Europese norm van 60 procent bevindt. De toename van de staatsschuld zou in de eerste plaats een gevolg zijn van de nationalisatie van SNS Bank, wat de overheid ruim 8 miljard euro heeft gekost. (ANP/VK/BO)