Met een toename van het Nederlandse bbp met 3,1 procent op jaarbasis noteren onze noorderburen de sterkste prestatie sinds 2007. Tien jaar geleden nam het bbp toe met 3,7 procent.

In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor Statistiek uit op 0,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.

In vergelijking met het laatste kwartaal van 2016 nam het Nederlandse bbp toe met 2,9 procent, wat minder opmerkelijk is dan in de drie voorgaande kwartalen.

De sterke economische ontwikkeling in het vierde kwartaal is vooral te danken aan investeringen en de export.

De gezinsuitgaven stegen ook, maar minder snel dan in de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Dat komt met name doordat minder geld werd uitgegeven aan auto's. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur.

De toenemende consumptie ligt volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt brengt mee dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen.

In 2017 wisselde bijna een kwart miljoen bestaande koopwoningen van eigenaar, een recordaantal. Verder lag het consumentenvertrouwen het hele jaar 2017 op een hoger niveau dan in 2016, meldt het CBS.

De Nederlandse minister van Economische Zaken Eric Wiebes is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken.

"Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken", aldus de minister.

Met een toename van het Nederlandse bbp met 3,1 procent op jaarbasis noteren onze noorderburen de sterkste prestatie sinds 2007. Tien jaar geleden nam het bbp toe met 3,7 procent.In het laatste kwartaal van 2017 kwam de groei volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor Statistiek uit op 0,8 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2016 nam het Nederlandse bbp toe met 2,9 procent, wat minder opmerkelijk is dan in de drie voorgaande kwartalen.De sterke economische ontwikkeling in het vierde kwartaal is vooral te danken aan investeringen en de export. De gezinsuitgaven stegen ook, maar minder snel dan in de eerste drie kwartalen van vorig jaar. Dat komt met name doordat minder geld werd uitgegeven aan auto's. De bestedingen aan kleding, woninginrichting en elektrische apparaten bleven wel toenemen, net als de uitgaven aan bijvoorbeeld horeca, recreatie en cultuur. De toenemende consumptie ligt volgens het CBS in lijn met het aantrekken van de werkgelegenheid. Ook het verdere herstel op de woningmarkt brengt mee dat consumenten meer vertrouwen in de toekomst hebben en het geld makkelijker laten rollen. In 2017 wisselde bijna een kwart miljoen bestaande koopwoningen van eigenaar, een recordaantal. Verder lag het consumentenvertrouwen het hele jaar 2017 op een hoger niveau dan in 2016, meldt het CBS.De Nederlandse minister van Economische Zaken Eric Wiebes is blij met de sterke groei, die volgens hem helpt om grote maatschappelijke problemen te kunnen aanpakken. "Maar uiteindelijk willen we natuurlijk vooral dat Nederlanders de groei nu ook zelf merken", aldus de minister.