Het zonnecelfietspad geeft resultaten die ver boven de verwachtingen liggen. De laatste maanden hebben bijna 150 000 fietsers een elektriciteitsproductie van ongeveer 3 000 kWh opgewekt, wat voldoende is om een jaar lang een éénpersoonswoning te bevoorraden.

De ingenieurs van het project tonen zich zelfs nog ambitieuzer : "Als we die gegevens op een periode van 1 jaar extrapoleren, kan dit zonnecelfietspad 70 kWh per vierkante meter en per jaar produceren. Een dergelijke hoeveelheid geproduceerde energie betekent dat dit fietspad al onze verwachtingen overtreft " verklaart Sten de Wit, woordvoerder van het project.

Het feit dat slechts 70 meter voldoende waren voor een dergelijk resultaat stemt de bedenkers van het fietspad nog tevredener. Een dergelijke installatie op grotere schaal kan een ware revolutie ontketenen in voorziening- en elektriciteitstechnieken.

De organisatie is redelijk eenvoudig maar uiterst nauwkeurig: in één rijrichting liggen zonnecellen onder een geharde glazen toplaag. In de andere richtingen worden verschillende toplagen getest.

Punten van verbetering

Voor we kunnen dromen van straten bedekt met zonnecellen die volledige buurten bevoorraden, moeten sommige punten herwerkt worden. De coating verslijt zeer snel door de grote temperatuurschommelingen.

Er zullen toplagen toegevoegd worden om de beschadiging van de weg te vertragen. Bovendien biedt het zonnecelfietspad geen waarborg op lange termijn gezien de levensduur van zonnepanelen zelden meer dan 25 jaar bedraagt.

Die punten moeten opnieuw bestudeerd worden voor het project in andere steden kan geëxporteerd worden. Er werd al een samenwerkingsakkoord getekend met de staat Californië. (C.L.)

Het zonnecelfietspad geeft resultaten die ver boven de verwachtingen liggen. De laatste maanden hebben bijna 150 000 fietsers een elektriciteitsproductie van ongeveer 3 000 kWh opgewekt, wat voldoende is om een jaar lang een éénpersoonswoning te bevoorraden. De ingenieurs van het project tonen zich zelfs nog ambitieuzer : "Als we die gegevens op een periode van 1 jaar extrapoleren, kan dit zonnecelfietspad 70 kWh per vierkante meter en per jaar produceren. Een dergelijke hoeveelheid geproduceerde energie betekent dat dit fietspad al onze verwachtingen overtreft " verklaart Sten de Wit, woordvoerder van het project. Het feit dat slechts 70 meter voldoende waren voor een dergelijk resultaat stemt de bedenkers van het fietspad nog tevredener. Een dergelijke installatie op grotere schaal kan een ware revolutie ontketenen in voorziening- en elektriciteitstechnieken. De organisatie is redelijk eenvoudig maar uiterst nauwkeurig: in één rijrichting liggen zonnecellen onder een geharde glazen toplaag. In de andere richtingen worden verschillende toplagen getest. Voor we kunnen dromen van straten bedekt met zonnecellen die volledige buurten bevoorraden, moeten sommige punten herwerkt worden. De coating verslijt zeer snel door de grote temperatuurschommelingen. Er zullen toplagen toegevoegd worden om de beschadiging van de weg te vertragen. Bovendien biedt het zonnecelfietspad geen waarborg op lange termijn gezien de levensduur van zonnepanelen zelden meer dan 25 jaar bedraagt. Die punten moeten opnieuw bestudeerd worden voor het project in andere steden kan geëxporteerd worden. Er werd al een samenwerkingsakkoord getekend met de staat Californië. (C.L.)