In Nederland staat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer achter het voorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om de toplonen van bestuurders aan banden te leggen.

Dat betekent dat nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector niet meer dan het brutoloon van een minister - in Nederland is dat 178.000 euro bruto - mogen verdienen. Op dit moment ligt de limiet op 130 procent van het loon van een minister.

Voor wie nu al een zitje heeft in de raad van bestuur en meer verdient, volgt er een overgangsregeling.

Tijdens een hoorzitting in De Tweede Kamer eerder deze maand kreeg het voorstel wel behoorlijk wat kritiek van vertegenwoordigers uit de (semi)publieke sector. Het zou door de nieuwe limiet bijvoorbeeld moeilijk worden om degelijke bestuurders te vinden voor ziekenhuizen. Geschikte kandidaat-bestuurders zouden in dat geval mogelijk geen genoegen nemen met een lager loon, luidde het. (Elsevier/BO)

In Nederland staat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer achter het voorstel van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken om de toplonen van bestuurders aan banden te leggen. Dat betekent dat nieuwe bestuurders die vanaf 1 januari 2015 aan de slag gaan in de (semi)publieke sector niet meer dan het brutoloon van een minister - in Nederland is dat 178.000 euro bruto - mogen verdienen. Op dit moment ligt de limiet op 130 procent van het loon van een minister. Voor wie nu al een zitje heeft in de raad van bestuur en meer verdient, volgt er een overgangsregeling.Tijdens een hoorzitting in De Tweede Kamer eerder deze maand kreeg het voorstel wel behoorlijk wat kritiek van vertegenwoordigers uit de (semi)publieke sector. Het zou door de nieuwe limiet bijvoorbeeld moeilijk worden om degelijke bestuurders te vinden voor ziekenhuizen. Geschikte kandidaat-bestuurders zouden in dat geval mogelijk geen genoegen nemen met een lager loon, luidde het. (Elsevier/BO)