Onze noorderburen zagen het bbp (bruto binnenlands product) in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,1 procent dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recessie

In vergelijking met het vierde kwartaal wordt een krimp van 0,2 procent genoteerd. In het vierde kwartaal van 2011 was er een terugval met 0,7 procent, en in het derde kwartaal kromp de economie met 0,4 procent. Daarmee zetten de Nederlanders drie kwartalen op een rij een stap terug. Na twee negatieve kwartalen op rij is er al sprake van een recessie.

Minder investeringen

De aanhoudende krimp in Nederland is in de eerste plaats te wijten aan een afname van de investeringen. In het eerste kwartaal van dit jaar lagen die 4,2 procent lager dan een jaar eerder. De bouwsector had daar het meest onder te lijden, met een productie die 11 procent lager lag dan een jaar geleden .

Consumenten

De Nederlanders houden bovendien al een jaar lang de vinger op de knip, wat eveneens knaagt aan de economische groei. Vooral de autoverkoop lijdt onder de terugval van de consumentenbestedingen.

Export

Het Nederlandse exportcijfer groeide met 3,8 procent in het eerste kwartaal. Die toename is volgens het CBS te danken aan een sterke groei van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten, waar Nederland meer geld aan verdient, steeg met slechts 0,2 procent.

Ook Italië zinkt weg

Ook in Italië, de derde economie van de eurozone, gaat het van kwaad naar erger.De Italiaanse economie noteert in het eerste kwartaal van dit jaar net als Nederland een derde opeenvolgende krimp.

In het derde kwartaal van 2011 werd een terugval van het Italiaanse bpp met 0,2 procent genoteerd, nadat de economie in het vierde kwartaal met 0,7 procent gekrompen was. In het eerste kwartaal van 2012 werd de recessie verder uitgediept met een krimp van -0,8 procent, de grootste in drie jaar. De Italiaanse economie kreunt onder een loodzwaar besparingsprogramma van 20 miljard euro als gevolg van de schuldencrisis in de eurozone. (Belga/BO)

Onze noorderburen zagen het bbp (bruto binnenlands product) in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,1 procent dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). RecessieIn vergelijking met het vierde kwartaal wordt een krimp van 0,2 procent genoteerd. In het vierde kwartaal van 2011 was er een terugval met 0,7 procent, en in het derde kwartaal kromp de economie met 0,4 procent. Daarmee zetten de Nederlanders drie kwartalen op een rij een stap terug. Na twee negatieve kwartalen op rij is er al sprake van een recessie.Minder investeringenDe aanhoudende krimp in Nederland is in de eerste plaats te wijten aan een afname van de investeringen. In het eerste kwartaal van dit jaar lagen die 4,2 procent lager dan een jaar eerder. De bouwsector had daar het meest onder te lijden, met een productie die 11 procent lager lag dan een jaar geleden .ConsumentenDe Nederlanders houden bovendien al een jaar lang de vinger op de knip, wat eveneens knaagt aan de economische groei. Vooral de autoverkoop lijdt onder de terugval van de consumentenbestedingen. ExportHet Nederlandse exportcijfer groeide met 3,8 procent in het eerste kwartaal. Die toename is volgens het CBS te danken aan een sterke groei van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten, waar Nederland meer geld aan verdient, steeg met slechts 0,2 procent.Ook Italië zinkt wegOok in Italië, de derde economie van de eurozone, gaat het van kwaad naar erger.De Italiaanse economie noteert in het eerste kwartaal van dit jaar net als Nederland een derde opeenvolgende krimp. In het derde kwartaal van 2011 werd een terugval van het Italiaanse bpp met 0,2 procent genoteerd, nadat de economie in het vierde kwartaal met 0,7 procent gekrompen was. In het eerste kwartaal van 2012 werd de recessie verder uitgediept met een krimp van -0,8 procent, de grootste in drie jaar. De Italiaanse economie kreunt onder een loodzwaar besparingsprogramma van 20 miljard euro als gevolg van de schuldencrisis in de eurozone. (Belga/BO)