De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gekrompen. Nederland blijft dus in recessie.

Het bruto binnenlands product (bbp) van onze noorderburen is in de eerste drie maanden van het jaar met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee noteert Nederland voor het derde kwartaal op rij een krimp van de economie, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De periode van recessie blijft dus aanhouden.

De cijfers zijn een flinke tegenvaller, want analisten hielden rekening met een stabilisering en zelfs een lichte groei, meldt De Telegraaf op zijn website.

In het slotkwartaal van 2012 nam het Nederlandse bbp met 0,4 procent af, in het derde kwartaal met 1 procent. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2012 is er een terugval met 1,7 procent.

De Nederlanders gingen in het eerste kwartaal 2,1 procent minder consumeren dan een jaar eerder. De consumentenbestedingen vallen intussen al twee jaar terug. De economische krimp werd in het eerste kwartaal nog enigszins beperkt door de toenemende industriële productie.

Op het gebied van werkgelegenheid valt er woensdag evenmin bemoedigend nieuws te sprokkelen. Het aantal banen viel in vergelijking met een jaar eerder met 99.000 terug. Dat is een daling van 1,3 procent. In totaal gingen er ten opzichte van het slotkwartaal van 2012 34.000 banen verloren. Het Nederlandse werkloosheidspercentage is in april opgelopen tot 8,2 procent van de actieve beroepsbevolking. (ANP/Bloomberg/BO)

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar licht gekrompen. Nederland blijft dus in recessie. Het bruto binnenlands product (bbp) van onze noorderburen is in de eerste drie maanden van het jaar met 0,1 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee noteert Nederland voor het derde kwartaal op rij een krimp van de economie, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De periode van recessie blijft dus aanhouden.De cijfers zijn een flinke tegenvaller, want analisten hielden rekening met een stabilisering en zelfs een lichte groei, meldt De Telegraaf op zijn website. In het slotkwartaal van 2012 nam het Nederlandse bbp met 0,4 procent af, in het derde kwartaal met 1 procent. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2012 is er een terugval met 1,7 procent.De Nederlanders gingen in het eerste kwartaal 2,1 procent minder consumeren dan een jaar eerder. De consumentenbestedingen vallen intussen al twee jaar terug. De economische krimp werd in het eerste kwartaal nog enigszins beperkt door de toenemende industriële productie. Op het gebied van werkgelegenheid valt er woensdag evenmin bemoedigend nieuws te sprokkelen. Het aantal banen viel in vergelijking met een jaar eerder met 99.000 terug. Dat is een daling van 1,3 procent. In totaal gingen er ten opzichte van het slotkwartaal van 2012 34.000 banen verloren. Het Nederlandse werkloosheidspercentage is in april opgelopen tot 8,2 procent van de actieve beroepsbevolking. (ANP/Bloomberg/BO)