Nederland moet volgens de Europese regelgeving 6 miljard euro besparen om het begrotingstekort terug te dringen. Maar de regering-Rutte mikt op 8 miljard. Dat meldt de Nederlandse krant Financieele Dagblad (FD).

Nederland kreeg het verzoek van eurocommissaris Olli Rehn om het begrotingstekort tegen eind 2014 terug te dringen tot 2,8 procent van het bbp. Dit jaar mag het tekort nog uitkomen op 3,6 procent van het bruto binnenlands product, maar in 2014 mag dat nog maximaal 2,8 procent zijn.

Dat zou betekenen dat de Nederlandse regering voor een bedrag van 6 miljard euro zou moeten besparen. Dat verzoek kon aanvankelijk op weinig begrip van minister- president Rutte rekenen. Een tekort bereiken van 3 procent wordt al 'hard werken genoeg', liet Rutte in een reactie eind mei optekenen.

Maar nu berekende de Nederlandse krant Financieele Dagblad dat de regering-Rutte waarschijnlijk ruim 8 miljard wil bezuinigen. Reden? Door meer te snijden dan strikt noodzakelijk wil het kabinet geld vrijmaken om in de noodlijdende economie te investeren, citeert het Financieele Dagblad bronnen in Den Haag.

Vanaf deze week komen de regering en de kopstukken van coalitiepartners VVD en PvdA bijeen om zich over de begroting 2014 te buigen. Op 17 september - Prinsjesdag - spreekt koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit en zal duidelijk worden wat de prioriteiten van het kabinet worden voor het komende jaar. In maart kwamen de regeringspartijen al voor meer dan 3 miljard aan besparingen overeen. (ANP/BO)

Nederland moet volgens de Europese regelgeving 6 miljard euro besparen om het begrotingstekort terug te dringen. Maar de regering-Rutte mikt op 8 miljard. Dat meldt de Nederlandse krant Financieele Dagblad (FD). Nederland kreeg het verzoek van eurocommissaris Olli Rehn om het begrotingstekort tegen eind 2014 terug te dringen tot 2,8 procent van het bbp. Dit jaar mag het tekort nog uitkomen op 3,6 procent van het bruto binnenlands product, maar in 2014 mag dat nog maximaal 2,8 procent zijn. Dat zou betekenen dat de Nederlandse regering voor een bedrag van 6 miljard euro zou moeten besparen. Dat verzoek kon aanvankelijk op weinig begrip van minister- president Rutte rekenen. Een tekort bereiken van 3 procent wordt al 'hard werken genoeg', liet Rutte in een reactie eind mei optekenen.Maar nu berekende de Nederlandse krant Financieele Dagblad dat de regering-Rutte waarschijnlijk ruim 8 miljard wil bezuinigen. Reden? Door meer te snijden dan strikt noodzakelijk wil het kabinet geld vrijmaken om in de noodlijdende economie te investeren, citeert het Financieele Dagblad bronnen in Den Haag. Vanaf deze week komen de regering en de kopstukken van coalitiepartners VVD en PvdA bijeen om zich over de begroting 2014 te buigen. Op 17 september - Prinsjesdag - spreekt koning Willem-Alexander zijn eerste troonrede uit en zal duidelijk worden wat de prioriteiten van het kabinet worden voor het komende jaar. In maart kwamen de regeringspartijen al voor meer dan 3 miljard aan besparingen overeen. (ANP/BO)