Dat meldt De Tijd op zijn website. Ook elders in Europa worden banken benaderd om een bijdrage te leven. De Tijd schrijft wel dat het nog gaat om onderhandelingen "in een vroeg stadium".

Vrijwillige basis

Vorige week kwamen Frankrijk en Duitsland overeen dat voor het tweede reddingspakket van Griekenland de private sector ook een bijdrage moest leveren, zij het op vrijwillige basis. Concreet zou aan de instellingen met Grieks overheidspapier in de boeken gevraagd worden om onmiddellijk na de vervaldag opnieuw in die staatsobligaties te investeren. Zo'n "rollover" zou gebeuren onder dezelfde voorwaarden als voordien, of onder de voorwaarden die het Europese noodfonds EFSF stelt.

Positieve reactie

Volgens De Tijd is de Nationale Bank gesprekken begonnen met alle instellingen die een blootstelling van minstens 50 miljoen euro hebben aan de Griekse economie. Het is de bedoeling dat die groepen bij de vervaldag van het Griekse staatspapier hun blootstelling voor een periode van vijf jaar verlengen. Volgens de bronnen dicht bij het dossier zouden de banken in een eerste reactie positief hebben gereageerd.

De Belgische instellingen met het meeste Griekse staatspapier in handen zijn Dexia (4,3 miljard euro), KBC (600 miljoen euro) en Ageas (1,8 miljard euro). (Belga)

Dat meldt De Tijd op zijn website. Ook elders in Europa worden banken benaderd om een bijdrage te leven. De Tijd schrijft wel dat het nog gaat om onderhandelingen "in een vroeg stadium". Vrijwillige basis Vorige week kwamen Frankrijk en Duitsland overeen dat voor het tweede reddingspakket van Griekenland de private sector ook een bijdrage moest leveren, zij het op vrijwillige basis. Concreet zou aan de instellingen met Grieks overheidspapier in de boeken gevraagd worden om onmiddellijk na de vervaldag opnieuw in die staatsobligaties te investeren. Zo'n "rollover" zou gebeuren onder dezelfde voorwaarden als voordien, of onder de voorwaarden die het Europese noodfonds EFSF stelt. Positieve reactie Volgens De Tijd is de Nationale Bank gesprekken begonnen met alle instellingen die een blootstelling van minstens 50 miljoen euro hebben aan de Griekse economie. Het is de bedoeling dat die groepen bij de vervaldag van het Griekse staatspapier hun blootstelling voor een periode van vijf jaar verlengen. Volgens de bronnen dicht bij het dossier zouden de banken in een eerste reactie positief hebben gereageerd. De Belgische instellingen met het meeste Griekse staatspapier in handen zijn Dexia (4,3 miljard euro), KBC (600 miljoen euro) en Ageas (1,8 miljard euro). (Belga)