Frankrijk heeft een kredietscore van triple A - de hoogste score en van groot belang voor de stabiliteit in de eurozone - met stabiele outlook (vooruitzicht). Mogelijk wordt er aan dat laatste gemorreld.

Een verslechtering van de Franse rating zou meteen de hele eurozone onder druk zetten, want de Fransen zijn één van de sterkhouders van het Europese noodfonds. Bovendien hebben heel wat banken in Frans staatspapier geïnvesteerd.

Maar zover is het dus nog niet. Moody's zegt in zijn jaarlijks kredietrapport dat de AAA-rating van Frankrijk de economische sterkte van het land weerspiegelt, net als de robuustheid van de instellingen en de financiële sterkte van de regering.

Het ratingbureau ziet echter ook een verslechtering van de schuldenpositie van het land, en een potentieel aan verdere verplichtingen (bijvoorbeeld steun aan andere eurolanden of aan de eigen banken).

Moody's gaat de volgende maanden dan ook bekijken of het de stabiele outlook kan blijven handhaven. Dat zal onder meer afhangen van de economische en fiscale hervormingen die de regering moet doorvoeren, luidt het.

Als de outlook negatief is, kan Moody's enkele maanden later ook de rating verlagen. De Fransen zouden dan het tweede grote land zijn, na de VS, die hun topscore verliezen. (Belga/KVDA)

Frankrijk heeft een kredietscore van triple A - de hoogste score en van groot belang voor de stabiliteit in de eurozone - met stabiele outlook (vooruitzicht). Mogelijk wordt er aan dat laatste gemorreld. Een verslechtering van de Franse rating zou meteen de hele eurozone onder druk zetten, want de Fransen zijn één van de sterkhouders van het Europese noodfonds. Bovendien hebben heel wat banken in Frans staatspapier geïnvesteerd.Maar zover is het dus nog niet. Moody's zegt in zijn jaarlijks kredietrapport dat de AAA-rating van Frankrijk de economische sterkte van het land weerspiegelt, net als de robuustheid van de instellingen en de financiële sterkte van de regering.Het ratingbureau ziet echter ook een verslechtering van de schuldenpositie van het land, en een potentieel aan verdere verplichtingen (bijvoorbeeld steun aan andere eurolanden of aan de eigen banken). Moody's gaat de volgende maanden dan ook bekijken of het de stabiele outlook kan blijven handhaven. Dat zal onder meer afhangen van de economische en fiscale hervormingen die de regering moet doorvoeren, luidt het.Als de outlook negatief is, kan Moody's enkele maanden later ook de rating verlagen. De Fransen zouden dan het tweede grote land zijn, na de VS, die hun topscore verliezen. (Belga/KVDA)