De lagere kredietwaardigheid komt er als een gevolg van de politieke en economische onzekerheden in het land. Moody's heeft de rating van Portugal verlaagd van A3 naar Baa1. Verdere verlagingen zijn niet uitgesloten, luidt het.

Portugal komt nu op het niveau van Ierland, Rusland, Mexico en Thailand. Ondanks de kredietverlaging gaat Moody's er - in tegenstelling tot andere kredietbeoordelaars - vanuit dat Europa Portugal financieel zal ondersteunen. Kredietbeoordelaar Fitch duwde de Portugese rating op 1 april drie treden lager tot het kelderniveau van BBB-. Eind maart duwde het ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van Portugal twee treden lager van A+ naar A-.

Aftredend premier Socrates herhaalde maandag dat hij wil vermijden dat Portugal om hulp van buitenaf moet smeken. José Socrates bood op 23 maart zijn ontslag aan nadat zijn besparingsprogramma in het parlement verworpen werd.

Maandag liep de rente voor het Portugese staatspapier voor een looptijd van vijf jaar op tot 9,92 procent.

De lagere kredietwaardigheid komt er als een gevolg van de politieke en economische onzekerheden in het land. Moody's heeft de rating van Portugal verlaagd van A3 naar Baa1. Verdere verlagingen zijn niet uitgesloten, luidt het. Portugal komt nu op het niveau van Ierland, Rusland, Mexico en Thailand. Ondanks de kredietverlaging gaat Moody's er - in tegenstelling tot andere kredietbeoordelaars - vanuit dat Europa Portugal financieel zal ondersteunen. Kredietbeoordelaar Fitch duwde de Portugese rating op 1 april drie treden lager tot het kelderniveau van BBB-. Eind maart duwde het ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van Portugal twee treden lager van A+ naar A-. Aftredend premier Socrates herhaalde maandag dat hij wil vermijden dat Portugal om hulp van buitenaf moet smeken. José Socrates bood op 23 maart zijn ontslag aan nadat zijn besparingsprogramma in het parlement verworpen werd. Maandag liep de rente voor het Portugese staatspapier voor een looptijd van vijf jaar op tot 9,92 procent.