Een lagere rating betekent dat het voor de betrokkenen duurder zal worden om geld te lenen. De beslissing van Moody's is een rechtstreeks gevolg van de verlaging vorige week van de Belgische rating met twee stappen. "Er zijn sterke banden tussen het federale niveau en de regio's, wat weerspiegeld wordt in hoge fiscale transfers", luidt het.

Lagere economische groei

Daarnaast verwijst Moody's ook nog naar de lagere economische groei voor de Belgische economie, "die de druk op de financiën van de regionale overheden zal doen toenemen en hun fiscale doelstellingen moeilijker zal maken".

Negatieve outlook

De rating van België werd vorige week verlaagd van Aa3 naar Aa1. Ook voor het Vlaams gewest wordt de kredietscore nu verlaagd met twee stappen, van Aaa tot Aa2, met negatieve outlook. Het feit dat Vlaanderen niet zoveel moet gaan lenen de volgende jaren, zal volgens Moody's de impact beperken van de moeilijke marktomstandigheden.

Voor de Franse gemeenschap wordt de rating verlaagd van Aa1 tot Aa3, met negatieve outlook. Het Waalse gewest krijgt een score van A1, komende van Aa2.

Overheidsbedrijven

Tegelijk worden ook een aantal overheidsbedrijven getroffen die rechtstreeks afhangen van de gewesten. Ook zij krijgen een lagere rating: Aquafin, Société Publique de Gestion de L'Eau en Fiwapac.

De overheveling van een aantal bevoegdheden van het federale niveau naar de regio's beschouwt Moody's vooralsnog als "kredietneutraal". (Belga/EE)

Een lagere rating betekent dat het voor de betrokkenen duurder zal worden om geld te lenen. De beslissing van Moody's is een rechtstreeks gevolg van de verlaging vorige week van de Belgische rating met twee stappen. "Er zijn sterke banden tussen het federale niveau en de regio's, wat weerspiegeld wordt in hoge fiscale transfers", luidt het. Lagere economische groei Daarnaast verwijst Moody's ook nog naar de lagere economische groei voor de Belgische economie, "die de druk op de financiën van de regionale overheden zal doen toenemen en hun fiscale doelstellingen moeilijker zal maken". Negatieve outlook De rating van België werd vorige week verlaagd van Aa3 naar Aa1. Ook voor het Vlaams gewest wordt de kredietscore nu verlaagd met twee stappen, van Aaa tot Aa2, met negatieve outlook. Het feit dat Vlaanderen niet zoveel moet gaan lenen de volgende jaren, zal volgens Moody's de impact beperken van de moeilijke marktomstandigheden. Voor de Franse gemeenschap wordt de rating verlaagd van Aa1 tot Aa3, met negatieve outlook. Het Waalse gewest krijgt een score van A1, komende van Aa2. Overheidsbedrijven Tegelijk worden ook een aantal overheidsbedrijven getroffen die rechtstreeks afhangen van de gewesten. Ook zij krijgen een lagere rating: Aquafin, Société Publique de Gestion de L'Eau en Fiwapac. De overheveling van een aantal bevoegdheden van het federale niveau naar de regio's beschouwt Moody's vooralsnog als "kredietneutraal". (Belga/EE)