Moody’s: Toprating Duitsland, Nederland en Luxemburg in gevaar

© Reuters

Ratingsagentschap Moody’s houdt er rekening mee dat het de kredietwaardigheid moet verlagen van Duitsland, Nederland en Luxemburg – eurolanden die tot nog toe onaantastbaar waren.

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft maandagavond de ‘outlook’ van Duitsland, Nederland en Luxemburg verlaagd van “stabiel” naar “negatief”. De creditrater verwijst daarbij naar de “groeiende onzekerheid” over de schuldencrisis in de eurozone. De toprating van de drie landen blijft tot nader order wel behouden.

De verlaging van de outlook betekent dat Moody’s de toprating van de drie landen onder de loep zal nemen. Een ratingverlaging is met andere woorden in de toekomst niet uitgesloten. De drie landen hebben nu de toprating “Aaa”.

De “Aaa”-rating van Finland blijft wel buiten schot. Dat land behoudt zijn positieve outlook.

Risico’s bij Grexit

In een communiqué haalt Moody’s de “groeiende kans op een exit van Griekenland uit de eurozone” en de “impact” van dergelijke gebeurtenis op de landen van de eurozone aan.

Ook als een ‘Grexit’ vermeden wordt, wordt het steeds waarschijnlijker dat landen als Italië en Spanje bijkomende hulp nodig hebben, zegt Moody’s. Die “zware last” zou dan op de schouders van de sterkere landen, die met een hoge rating, terechtkomen.

Duitse reactie

Onmiddellijk na de verlaging van de vooruitzichten, volgde de reactie van het Duitse ministerie van Financiën. Duitsland blijft dankzij het economische en financiële beleid een veilige haven, klinkt het, en zal zijn “ankerrol in de eurozone verantwoord blijven uitoefenen”. Duitsland zal met de partners alles doen om zo snel mogelijk uit de Europese schuldencrisis te komen, aldus Berlijn.

Duitsland heeft ook kritiek op Moody’s. De creditrater heeft enkel oog voor de korte termijn, “terwijl stabiliseringsvooruitzichten op de lange termijn niet vermeld worden”.

Escalatie schuldencrisis

Moody’s ziet echter specifieke pijnpunten per land. Zo waarschuwt het bij Duitsland voor de kwetsbare positie van de bankensector bij een verdere escalatie van de schuldencrisis.

Duitse banken hebben grote belangen in de probleemlanden van de eurozone, met name in Spanje en Italië. Veel Duitse banken hebben maar een beperkte capaciteit om verliezen op te vangen, aldus de kredietbeoordelaar.

Nederland

Voor Nederland haalt Moody’s problemen aan zoals de slechte groeivooruitzichten, de hoge schuldenlast van de huishoudens en de dalende huizenprijzen. De rating van Nederland wordt volgens Moody’s verlaagd als de vooruitzichten voor de economische groei in de komende jaren significant afnemen of als een van de lidstaten uit de eurozone stapt.

Als Nederland zijn huidige status van veilige haven op de financiële markten verliest en aanzienlijk hogere rentes op zijn staatsleningen moet gaan betalen, verliest het eveneens de Aaa-status. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content