De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's bevestigt dat het de ratings van de eurozonelanden en de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2012 zal herzien, omdat er geen "beslissende maatregelen" zouden genomen zijn tijdens de Europese top vorige week.

Schokken
"Het gebrek aan maatregelen om de markten op korte termijn te stabiliseren, heeft als gevolg dat de eurozone, en bij uitbreiding de Europese Unie, onderhevig blijft aan schokken, en dat de samenhang van de eurozone bedreigd blijft", aldus Moody's in een communiqué.

Weidmann

Bovenop de waarschuwing van de kredietbeoordelaar kwamen er voor de belegger maandag weinig bemoedigende woorden van Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank. Weidmann liet nog eens duidelijk verstaan dat de ECB niet de ultieme redder van de eurozone wordt door onbeperkt staatsobligaties in te kopen. Die last rust op de schouders van de overheden van de afzonderlijke lidstaten, aldus Weidmann.

Beurzen lager

Geen gerustellende berichten voor de beleggers dus, die al evenmin gerustellend reageren en de EuroStoxx50 maandagmorgen 1,6 procent lager sturen. De Bel20 op Euronext Brussel noteerde omstreeks het middaguur - 0,70 procent lager tot 2.063 punten. Het verlies loopt in de namiddag op tot -2,31 procent tot 2.030 punten. Grootste verliezer op Euronext Brussel was het aandeel Dexia, dat 12,65 procent van zijn waarde verloor. Ook Ageas moest 5,71 procent prijsgeven, terwijl KBC 6,82 procent verloor. De enige winnaar in Brussel was retailer Colruyt, met een winst van 0,62 procent.

Maar het regent niet enkel in Brussel, maandag noteert de EuroStoxx50 nog een forsere terugval van 3,21 procent. De Europese eenheidsmunt verliest 1,19 procent tegenover de dollar, waardoor een euro nog 1,3203 dollar waard is.(Belga/BO/EE)

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Moody's bevestigt dat het de ratings van de eurozonelanden en de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2012 zal herzien, omdat er geen "beslissende maatregelen" zouden genomen zijn tijdens de Europese top vorige week. Schokken "Het gebrek aan maatregelen om de markten op korte termijn te stabiliseren, heeft als gevolg dat de eurozone, en bij uitbreiding de Europese Unie, onderhevig blijft aan schokken, en dat de samenhang van de eurozone bedreigd blijft", aldus Moody's in een communiqué. WeidmannBovenop de waarschuwing van de kredietbeoordelaar kwamen er voor de belegger maandag weinig bemoedigende woorden van Jens Weidmann, voorzitter van de Bundesbank. Weidmann liet nog eens duidelijk verstaan dat de ECB niet de ultieme redder van de eurozone wordt door onbeperkt staatsobligaties in te kopen. Die last rust op de schouders van de overheden van de afzonderlijke lidstaten, aldus Weidmann.Beurzen lagerGeen gerustellende berichten voor de beleggers dus, die al evenmin gerustellend reageren en de EuroStoxx50 maandagmorgen 1,6 procent lager sturen. De Bel20 op Euronext Brussel noteerde omstreeks het middaguur - 0,70 procent lager tot 2.063 punten. Het verlies loopt in de namiddag op tot -2,31 procent tot 2.030 punten. Grootste verliezer op Euronext Brussel was het aandeel Dexia, dat 12,65 procent van zijn waarde verloor. Ook Ageas moest 5,71 procent prijsgeven, terwijl KBC 6,82 procent verloor. De enige winnaar in Brussel was retailer Colruyt, met een winst van 0,62 procent. Maar het regent niet enkel in Brussel, maandag noteert de EuroStoxx50 nog een forsere terugval van 3,21 procent. De Europese eenheidsmunt verliest 1,19 procent tegenover de dollar, waardoor een euro nog 1,3203 dollar waard is.(Belga/BO/EE)