Vrijdagmorgen - kort na opening - noteerde de aandelenbeurs in Madrid meteen 2,28 procent lager. Dat de indexen op de beurstabellen in Madrid rood kleurden was een rechtstreeks gevolg van de ratingverlaging die kredietbeoordelaar Moody's heeft aangekondigd voor niet minder dan 16 Spaanse banken. Tegen het middaguur smolten de openingsverliezen stilaan weg

In Madrid wordt vreemd genoeg Bankia, vorige week nog genationaliseerd door de Spaanse regering en donderdag niet geraakt door Moody's, afgestraft. Het aandeel van Bankia, de vierde
grootste Spaanse bank, verliest vrijdag 14 procent van zijn beurswaarde. Banco Santander wint vreemd genoeg wel winst (+7 procent).

De Spaanse onrust woekerde vrijdag ook door op de andere Europese beurstabellen. In Frankurt, Parijs, Londen en Amsterdam werd van bij de start een verlies onder de 1 procent genoteerd. De Bel20 op Euronext Brussel kleurde vrijdagmorgen lichtrood, maar klom rond de middag alweer over de nulgrens.

Als vanzelfsprekend heeft de ratingactie van Moody's ook gevolgen voor het Spaans staatspapier. De rente op staatsobligaties met een termijn van tien jaar stijgt met zes basispunten tot 6,37 procent. De gevreesde 'spread' met De Duitse bund loopt op tot 516 basispunten. (Belga/BO)

Vrijdagmorgen - kort na opening - noteerde de aandelenbeurs in Madrid meteen 2,28 procent lager. Dat de indexen op de beurstabellen in Madrid rood kleurden was een rechtstreeks gevolg van de ratingverlaging die kredietbeoordelaar Moody's heeft aangekondigd voor niet minder dan 16 Spaanse banken. Tegen het middaguur smolten de openingsverliezen stilaan wegIn Madrid wordt vreemd genoeg Bankia, vorige week nog genationaliseerd door de Spaanse regering en donderdag niet geraakt door Moody's, afgestraft. Het aandeel van Bankia, de vierde grootste Spaanse bank, verliest vrijdag 14 procent van zijn beurswaarde. Banco Santander wint vreemd genoeg wel winst (+7 procent).De Spaanse onrust woekerde vrijdag ook door op de andere Europese beurstabellen. In Frankurt, Parijs, Londen en Amsterdam werd van bij de start een verlies onder de 1 procent genoteerd. De Bel20 op Euronext Brussel kleurde vrijdagmorgen lichtrood, maar klom rond de middag alweer over de nulgrens.Als vanzelfsprekend heeft de ratingactie van Moody's ook gevolgen voor het Spaans staatspapier. De rente op staatsobligaties met een termijn van tien jaar stijgt met zes basispunten tot 6,37 procent. De gevreesde 'spread' met De Duitse bund loopt op tot 516 basispunten. (Belga/BO)