Moody's houdt de vooruitzichten ('outlook') voor de Belgische banken op negatief ('negative'). Dat meldt de kredietbeoordelaar in een nieuw rapport.

Moody's waarschuwt de Belgische banken voor de verslechterde economische omstandigheden, waardoor ze het binnen afzienbare tijd moeilijk kunnen krijgen. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de uitdijende schuldencrisis in de eurozone en de wereldwijde groeivertraging die wegen op de exportcijfers van ons land.

Gezien de zwakke conjunctuur wijst Moody's op een afname van portefeuilles met uitstaande leningen en de druk op de Belgische kredietwaardigheid. Moody's houdt er rekening mee dat de banken moeilijker toegang zullen krijgen tot nieuwe fondsen. Dat zou een gevolg zijn van de 'verbondenheid met de kredietwaardigheid van ons land', die door de financiële markten volgens Moody's als negatiever zal worden beoordeeld. Een weinig bemoedigende prognose, aangezien de Belgische langetermijnrente voorlopig op een laag peil staat. Op basis van die prognose blijft dat dus niet duren.

De kredietbeoordelaar verwacht dat lagere intrestmarges en hogere kredietkosten de komende 12 tot 18 maanden zullen wegen op de winsten van de banken. Volgens het rapport moeten de banken in ons land er bovendien rekening mee houden dat de verliezen op leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) - als drijvende krachten achter de binnenlandse portefeuille - zullen toenemen door de zwakke macro-economische conditie waarin de sector zich bevindt.

Moody's gaat er wel vanuit dat de vier grote banken waarop het rapport is gebaseerd (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING Belgium) over voldoende buffers beschikken om de verwachte verliezen op te vangen. (BO)

Moody's houdt de vooruitzichten ('outlook') voor de Belgische banken op negatief ('negative'). Dat meldt de kredietbeoordelaar in een nieuw rapport. Moody's waarschuwt de Belgische banken voor de verslechterde economische omstandigheden, waardoor ze het binnen afzienbare tijd moeilijk kunnen krijgen. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de uitdijende schuldencrisis in de eurozone en de wereldwijde groeivertraging die wegen op de exportcijfers van ons land. Gezien de zwakke conjunctuur wijst Moody's op een afname van portefeuilles met uitstaande leningen en de druk op de Belgische kredietwaardigheid. Moody's houdt er rekening mee dat de banken moeilijker toegang zullen krijgen tot nieuwe fondsen. Dat zou een gevolg zijn van de 'verbondenheid met de kredietwaardigheid van ons land', die door de financiële markten volgens Moody's als negatiever zal worden beoordeeld. Een weinig bemoedigende prognose, aangezien de Belgische langetermijnrente voorlopig op een laag peil staat. Op basis van die prognose blijft dat dus niet duren. De kredietbeoordelaar verwacht dat lagere intrestmarges en hogere kredietkosten de komende 12 tot 18 maanden zullen wegen op de winsten van de banken. Volgens het rapport moeten de banken in ons land er bovendien rekening mee houden dat de verliezen op leningen aan kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) - als drijvende krachten achter de binnenlandse portefeuille - zullen toenemen door de zwakke macro-economische conditie waarin de sector zich bevindt.Moody's gaat er wel vanuit dat de vier grote banken waarop het rapport is gebaseerd (BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING Belgium) over voldoende buffers beschikken om de verwachte verliezen op te vangen. (BO)