Ongetwijfeld hebt u begin dit jaar de afrekening van uw spaarinteresten ontvangen. Die zijn niet om over naar huis te schrijven, zult u zeggen. De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) staat op haar laagste peil (1%) en ook de opbrengst van spaarrekeningen is bedroevend mager. Toch is het mogelijk een hogere rente te krijgen.

Januari is de uitgelezen maand om het onderwerp van de spaarrekeningen aan te snijden. De getrouwheidspremies voor 2011 zijn pas gestort, waardoor het in de meeste gevallen niet nadelig is van spaarrekening te veranderen. De financiële instellingen hebben de voorbije weken geprobeerd de verdiensten van hun spaarproducten onder de aandacht van de spaarders te brengen. Ze hopen daarmee nieuwe cliënten aan te trekken, die zijn teleurgesteld in hun jaarlijkse interestafrekening.

Maar u doet er goed aan zich niet te laten inpakken door blitse reclames die u hemel en aarde beloven. Een rente die te mooi lijkt om waar te zijn, is soms inderdaad te mooi om waar te zijn. Die harde les heeft het Kaupthing-debacle ons geleerd. In oktober 2008 kwam Kaupthing Bank in de problemen, waardoor de tegoeden van heel wat Belgische spaarders werden geblokkeerd. Pas toen Keytrade Bank in juli 2009 de internetcliënten van de IJslandse bank overnam, kwam dat spaargeld weer vrij.

U doet er dus goed aan om aandachtig te werk te gaan en de voor- en nadelen van elk aanbod tegen elkaar af te wegen. Hieronder vindt u een voorbeeld voor het Nederlandse NIBC Direct, dat momenteel een aantrekkelijk spaaraanbod in de Belgische markt gelanceerd heeft.

Voor een volledig overzicht van de banken die op dit moment aantrekkelijke voorwaarden aanbieden, verwijzen we naar MoneyTalk die u deze week in uw dagbladhandel vindt.

NIBC Direct

Pluspunten ? Geen minimumstorting en de rekening is gratis;

? Het geld is op elk moment beschikbaar;

? Voor de sommen die worden gestort in januari 2012, wordt de getrouwheidspremie al uitgekeerd op 1 januari 2013;

? De rekening valt onder de Nederlandse spaargarantie van 100.000 euro;

? De basisrente is gewaarborgd tot 30 juni.

Minpunten

? NIBC heeft slechts een kredietrating van BBB-. De bank wil haar cliënten geruststellen over haar financiële soliditeit, maar toch is zo'n rating niet aanlokkelijk;

? Aangezien NIBC een internetbank is, is het moeilijk een vertegenwoordiger van de bank te contacteren.

Ongetwijfeld hebt u begin dit jaar de afrekening van uw spaarinteresten ontvangen. Die zijn niet om over naar huis te schrijven, zult u zeggen. De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) staat op haar laagste peil (1%) en ook de opbrengst van spaarrekeningen is bedroevend mager. Toch is het mogelijk een hogere rente te krijgen. Januari is de uitgelezen maand om het onderwerp van de spaarrekeningen aan te snijden. De getrouwheidspremies voor 2011 zijn pas gestort, waardoor het in de meeste gevallen niet nadelig is van spaarrekening te veranderen. De financiële instellingen hebben de voorbije weken geprobeerd de verdiensten van hun spaarproducten onder de aandacht van de spaarders te brengen. Ze hopen daarmee nieuwe cliënten aan te trekken, die zijn teleurgesteld in hun jaarlijkse interestafrekening. Maar u doet er goed aan zich niet te laten inpakken door blitse reclames die u hemel en aarde beloven. Een rente die te mooi lijkt om waar te zijn, is soms inderdaad te mooi om waar te zijn. Die harde les heeft het Kaupthing-debacle ons geleerd. In oktober 2008 kwam Kaupthing Bank in de problemen, waardoor de tegoeden van heel wat Belgische spaarders werden geblokkeerd. Pas toen Keytrade Bank in juli 2009 de internetcliënten van de IJslandse bank overnam, kwam dat spaargeld weer vrij. U doet er dus goed aan om aandachtig te werk te gaan en de voor- en nadelen van elk aanbod tegen elkaar af te wegen. Hieronder vindt u een voorbeeld voor het Nederlandse NIBC Direct, dat momenteel een aantrekkelijk spaaraanbod in de Belgische markt gelanceerd heeft. Voor een volledig overzicht van de banken die op dit moment aantrekkelijke voorwaarden aanbieden, verwijzen we naar MoneyTalk die u deze week in uw dagbladhandel vindt. NIBC Direct Pluspunten ? Geen minimumstorting en de rekening is gratis; ? Het geld is op elk moment beschikbaar; ? Voor de sommen die worden gestort in januari 2012, wordt de getrouwheidspremie al uitgekeerd op 1 januari 2013; ? De rekening valt onder de Nederlandse spaargarantie van 100.000 euro; ? De basisrente is gewaarborgd tot 30 juni. Minpunten ? NIBC heeft slechts een kredietrating van BBB-. De bank wil haar cliënten geruststellen over haar financiële soliditeit, maar toch is zo'n rating niet aanlokkelijk; ? Aangezien NIBC een internetbank is, is het moeilijk een vertegenwoordiger van de bank te contacteren.