De Brits-Ierse onderneming Providence Resources Plc heeft bevestigd dat zijn Barryroe-olieveld, dat op zo'n 50 kilometer van de kust van Cork ligt, 280 miljoen vaten olie kan opleveren. Dat is veel meer dan het bedrijf had verwacht.

"Dit is het begin van de Ierse olie-industrie," zo kondigde CEO Tony O'Reilly het nieuws aan volgens de BBC.

De precieze opbrengst is uiteraard afhankelijk van de marktwaarde op het moment van ontginning en van licentieakkoorden.

Multinationals Providence heeft al een licentie verkregen van de Ierse regering en roept nu multinationals op om te helpen bij de exploitatie. ExxonMobil helpt het bedrijf al met zijn olieveld Drumquin.

Critici zijn van mening dat de Ierse wetten met betrekking tot de natuurlijke rijkdommen van het land te laks zijn en moeten aangepast worden. Nu haalt Ierland 25 tot 40 procent van de winst binnen, afhankelijk van de gewonnen hoeveelheid.

Minister van Energie Pat Rabbitte stelt echter dat het aandeel aantrekkelijk moet blijven voor buitenlandse bedrijven omdat Ierland zelf niet over de middelen beschikt om zelf de oliereserves te exploiteren. (KVDA)

De Brits-Ierse onderneming Providence Resources Plc heeft bevestigd dat zijn Barryroe-olieveld, dat op zo'n 50 kilometer van de kust van Cork ligt, 280 miljoen vaten olie kan opleveren. Dat is veel meer dan het bedrijf had verwacht. "Dit is het begin van de Ierse olie-industrie," zo kondigde CEO Tony O'Reilly het nieuws aan volgens de BBC. De precieze opbrengst is uiteraard afhankelijk van de marktwaarde op het moment van ontginning en van licentieakkoorden. Multinationals Providence heeft al een licentie verkregen van de Ierse regering en roept nu multinationals op om te helpen bij de exploitatie. ExxonMobil helpt het bedrijf al met zijn olieveld Drumquin. Critici zijn van mening dat de Ierse wetten met betrekking tot de natuurlijke rijkdommen van het land te laks zijn en moeten aangepast worden. Nu haalt Ierland 25 tot 40 procent van de winst binnen, afhankelijk van de gewonnen hoeveelheid. Minister van Energie Pat Rabbitte stelt echter dat het aandeel aantrekkelijk moet blijven voor buitenlandse bedrijven omdat Ierland zelf niet over de middelen beschikt om zelf de oliereserves te exploiteren. (KVDA)