Merkel eist wel een versterking van de Europese verdragen. "We kunnen ons niet veroorloven het Stabiliteitspact te laten verwateren. Er kan geen gemorrel toegelaten worden", luidde het.

Dat verklaarde Merkel donderdag in het Duitse parlement in Berlijn. Later op de dag begint een Europese top in Brussel die overschaduwd wordt door de financiële problemen van Griekenland.

"Angela, een beetje moed"

Eerder lanceerde de Luxemburgse Viviane Reding, vicevoorzitster van de Europese Commissie, een oproep om een akkoord te vinden over steun aan Griekenland. Zij dit op de radiozender. De boodschap was gericht aan Angela Merkel.

"Angela, een beetje moed. Je hebt ernstige problemen bij je thuis, omdat het populisme wil dat jouw volk, of een groot deel ervan, tegen de solidariteit is. Zeg hen dat wij solidair geweest zijn toen Duitsland zich herenigde. Wij hebben alles betaald opdat de hereniging kon gebeuren en we hebben daar geen spijt van," verklaarde Reding.

De vicevoorzitster verduidelijkte dat ze noch aan de kant van Sarkozy (die Griekenland wil helpen) staat, noch aan die van Merkel, maar "aan de kant van de burgers en de instellingen".

"Wij zijn een familie. Als een lidstaatje problemen heeft, moet het geholpen worden, want niet helpen heeft een invloed op alle anderen met wie het ook niet zo goed gaat, zoals Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, enzovoort. Griekenland kan het begin zijn van een tsunami."

Ook Zapatero gewonnen voor gecombineerde steun

Ook de Spaanse premier José Luis Zapatero is gewonnen voor een combinatie van EU-steun en hulp van het IMF. Europa moet wel de leiding nemen over het plan. Dat verklaarde hij donderdag na afloop van een onderhoud met de Europese sociale partners.

Merkel eist wel een versterking van de Europese verdragen. "We kunnen ons niet veroorloven het Stabiliteitspact te laten verwateren. Er kan geen gemorrel toegelaten worden", luidde het. Dat verklaarde Merkel donderdag in het Duitse parlement in Berlijn. Later op de dag begint een Europese top in Brussel die overschaduwd wordt door de financiële problemen van Griekenland."Angela, een beetje moed" Eerder lanceerde de Luxemburgse Viviane Reding, vicevoorzitster van de Europese Commissie, een oproep om een akkoord te vinden over steun aan Griekenland. Zij dit op de radiozender. De boodschap was gericht aan Angela Merkel. "Angela, een beetje moed. Je hebt ernstige problemen bij je thuis, omdat het populisme wil dat jouw volk, of een groot deel ervan, tegen de solidariteit is. Zeg hen dat wij solidair geweest zijn toen Duitsland zich herenigde. Wij hebben alles betaald opdat de hereniging kon gebeuren en we hebben daar geen spijt van," verklaarde Reding. De vicevoorzitster verduidelijkte dat ze noch aan de kant van Sarkozy (die Griekenland wil helpen) staat, noch aan die van Merkel, maar "aan de kant van de burgers en de instellingen". "Wij zijn een familie. Als een lidstaatje problemen heeft, moet het geholpen worden, want niet helpen heeft een invloed op alle anderen met wie het ook niet zo goed gaat, zoals Portugal, Spanje, Engeland, Frankrijk, enzovoort. Griekenland kan het begin zijn van een tsunami."Ook Zapatero gewonnen voor gecombineerde steunOok de Spaanse premier José Luis Zapatero is gewonnen voor een combinatie van EU-steun en hulp van het IMF. Europa moet wel de leiding nemen over het plan. Dat verklaarde hij donderdag na afloop van een onderhoud met de Europese sociale partners.