De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben hun akkoord voorgelegd aan EU-president Herman Van Rompuy, die de Europese top voorzit. Van Rompuy krijgt de taak om het akkoord af te toetsen aan de andere lidstaten van de eurozone.

De anderhalve pagina tellende ontwerpverklaring voorziet in een
combinatie van bilaterale leningen van de eurolanden en kredieten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Europese leiders waren het er eerder al min of meer over eens dat Griekenland een beroep zal kunnen doen op een combinatie van bilaterale leningen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op die manier zou de kredietwaardigheid van het land worden opgekrikt, de speculatie op de markten worden beteugeld, en de Griekse regering zou de mogelijkheid krijgen tegen betere voorwaarden te lenen.

Griekenland noteerde in 2009 een begrotingstekort van 12,7 procent en moest onder druk van Europa een draconisch bezuinigingsprogramma opstellen om het tekort al in 2010 met vier procent in te dijken.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben hun akkoord voorgelegd aan EU-president Herman Van Rompuy, die de Europese top voorzit. Van Rompuy krijgt de taak om het akkoord af te toetsen aan de andere lidstaten van de eurozone. De anderhalve pagina tellende ontwerpverklaring voorziet in een combinatie van bilaterale leningen van de eurolanden en kredieten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Europese leiders waren het er eerder al min of meer over eens dat Griekenland een beroep zal kunnen doen op een combinatie van bilaterale leningen van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op die manier zou de kredietwaardigheid van het land worden opgekrikt, de speculatie op de markten worden beteugeld, en de Griekse regering zou de mogelijkheid krijgen tegen betere voorwaarden te lenen.Griekenland noteerde in 2009 een begrotingstekort van 12,7 procent en moest onder druk van Europa een draconisch bezuinigingsprogramma opstellen om het tekort al in 2010 met vier procent in te dijken.