De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande buigen zich in Berlijn over de vraag van Griekenland om meer tijd te krijgen om zijn financiën op orde te stellen.

Beide regeringsleiders zullen later deze week nog elk apart de Griekse premier Antonis Samaras ontvangen.

Na afloop van een onderhoud met de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, beloofde Samaras woensdag alvast dat zijn regering "binnen enkele weken" een nieuw besparingsprogramma zal goedkeuren.

Griekenland vraagt meer tijd

De kredietverleners van de eurozone en het IMF verlangen dat Athene de uitgaven in 2014 met 11,5 miljard euro terugdringt. Zo niet wordt mogelijk de geldkraan dichtgedraaid en dreigt voor Griekenland het bankroet en een vertrek uit de eurozone.

Samaras verzekerde Juncker dat zijn land ondanks alle economische problemen de met de internationale geldschieters afgesproken doelstellingen zal respecteren, maar wijst erop dat de al jaren aanslepende recessie de fiscale inkomsten drukt en de werkloosheid doet toenemen. Daarom vraagt Athene twee jaar extra tijd tot 2016 om de openbare financiën in evenwicht te brengen, wat de financieringskloof opnieuw zou doen toenemen.

Juncker zette de deur alvast op een kier. Hij bevestigde dat hij absoluut gekant is tegen een 'Grexit', exit van Griekenland uit de eurozone. Wel verklaarde hij opnieuw dat de consolidering van de openbare financiën "absolute voorrang" moet hebben. "Dit is de laatste kans voor Griekenland", zei de Luxemburger. Hij maande Athene ook aan werk te maken van privatiseringen en structurele hervormingen, met name op de arbeidsmarkt.

Op korte termijn geen beslissing

In september gaan experts van de kredietverleners de situatie in Athene opnieuw onder de loep nemen. Op basis van hun eindrapport vellen de eurolanden een verdict over de verdere aanpak van Griekenland.

Ook Merkel herhaalde woensdag nogmaals dat er op korte termijn geen beslissingen over de toekomst van Griekenland in de eurozone verwacht moeten worden.

Duitse minister: 'Meer tijd is meer geld'

Griekenland meer tijd geven om hervormingen en besparingen door te voeren "is geen oplossing," vindt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble. "Meer tijd betekent meer geld", zo verklaarde hij op het Duitse radiostation Südwestrundfunk (SWR).

De minister zei dat men begrip moet tonen voor de moeilijke situatie van de Grieken, maar hij stelde al even duidelijk dat Athene "veel tijd heeft verloren" door de verkiezingen van de voorbije maanden. Volgens Schaüble gaat het in het debat over Griekenland niet over "meer of minder generositeit", maar over het vinden van een weg "die de eurozone uit de almaar sterker wordende vertrouwenscrisis op de financiële markten kan halen". (DPA/AFP/KVDA)

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande buigen zich in Berlijn over de vraag van Griekenland om meer tijd te krijgen om zijn financiën op orde te stellen. Beide regeringsleiders zullen later deze week nog elk apart de Griekse premier Antonis Samaras ontvangen. Na afloop van een onderhoud met de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, beloofde Samaras woensdag alvast dat zijn regering "binnen enkele weken" een nieuw besparingsprogramma zal goedkeuren. Griekenland vraagt meer tijd De kredietverleners van de eurozone en het IMF verlangen dat Athene de uitgaven in 2014 met 11,5 miljard euro terugdringt. Zo niet wordt mogelijk de geldkraan dichtgedraaid en dreigt voor Griekenland het bankroet en een vertrek uit de eurozone. Samaras verzekerde Juncker dat zijn land ondanks alle economische problemen de met de internationale geldschieters afgesproken doelstellingen zal respecteren, maar wijst erop dat de al jaren aanslepende recessie de fiscale inkomsten drukt en de werkloosheid doet toenemen. Daarom vraagt Athene twee jaar extra tijd tot 2016 om de openbare financiën in evenwicht te brengen, wat de financieringskloof opnieuw zou doen toenemen. Juncker zette de deur alvast op een kier. Hij bevestigde dat hij absoluut gekant is tegen een 'Grexit', exit van Griekenland uit de eurozone. Wel verklaarde hij opnieuw dat de consolidering van de openbare financiën "absolute voorrang" moet hebben. "Dit is de laatste kans voor Griekenland", zei de Luxemburger. Hij maande Athene ook aan werk te maken van privatiseringen en structurele hervormingen, met name op de arbeidsmarkt. Op korte termijn geen beslissing In september gaan experts van de kredietverleners de situatie in Athene opnieuw onder de loep nemen. Op basis van hun eindrapport vellen de eurolanden een verdict over de verdere aanpak van Griekenland. Ook Merkel herhaalde woensdag nogmaals dat er op korte termijn geen beslissingen over de toekomst van Griekenland in de eurozone verwacht moeten worden. Duitse minister: 'Meer tijd is meer geld' Griekenland meer tijd geven om hervormingen en besparingen door te voeren "is geen oplossing," vindt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble. "Meer tijd betekent meer geld", zo verklaarde hij op het Duitse radiostation Südwestrundfunk (SWR). De minister zei dat men begrip moet tonen voor de moeilijke situatie van de Grieken, maar hij stelde al even duidelijk dat Athene "veel tijd heeft verloren" door de verkiezingen van de voorbije maanden. Volgens Schaüble gaat het in het debat over Griekenland niet over "meer of minder generositeit", maar over het vinden van een weg "die de eurozone uit de almaar sterker wordende vertrouwenscrisis op de financiële markten kan halen". (DPA/AFP/KVDA)