Justitie, parlementsleden en zelfs financiële speurders uit de Verenigde Staten zijn de voorbije weken ingeschakeld om 920 miljoen euro terug te vinden in Moldavië. Het geld, goed voor 15 procent van het bruto binnenlands product van het armste land van Europa, werd door drie lokale banken uitgeleend, maar er is geen spoor meer van terug te vinden.

Lokale banken verantwoordelijk

De Centrale Bank van Moldavië ontdekte dat Banca de Economii, Banca Sociala en Unibank, samen voor 1 miljard dollar aan kredieten hadden verstrekt. Dat gebeurde op slechts enkele dagen tijd, kort voor de jongste parlementsverkiezingen in november.

De drie banken zijn niet van de minste: ze vertegenwoordigen zowat een derde van alle financiële activa in het land, waaronder ook pensioengelden. Het schandaal dreigt dus het financiële systeem in het straatarme Oost-Europese land onderuit te halen.

Om paniek te vermijden, besliste de Centrale Bank de drie onder haar directe controle te brengen. Als het geld niet kan worden gerecupereerd, dreigt het land zelf failliet te gaan, waarschuwt de oppositie.

Onbekende begunstigden

Wie de begunstigden van de leningen zijn, kon nog niet worden achterhaald. Het lijkt erop dat het geld eenvoudigweg is gestolen.

Uit een vertrouwelijk parlementair rapport, dat uitlekte in de lokale media, zou een deel van de 1 miljard intussen bij enkele Russische banken geparkeerd staan. Het parket-generaal in Moldavië is een onderzoek gestart. Tot nu toe zijn enkel twee mensen, van wie de identiteit niet vrijgegeven werd, onder voorlopige hechtenis geplaatst. (Belga/NS)

Justitie, parlementsleden en zelfs financiële speurders uit de Verenigde Staten zijn de voorbije weken ingeschakeld om 920 miljoen euro terug te vinden in Moldavië. Het geld, goed voor 15 procent van het bruto binnenlands product van het armste land van Europa, werd door drie lokale banken uitgeleend, maar er is geen spoor meer van terug te vinden. De Centrale Bank van Moldavië ontdekte dat Banca de Economii, Banca Sociala en Unibank, samen voor 1 miljard dollar aan kredieten hadden verstrekt. Dat gebeurde op slechts enkele dagen tijd, kort voor de jongste parlementsverkiezingen in november. De drie banken zijn niet van de minste: ze vertegenwoordigen zowat een derde van alle financiële activa in het land, waaronder ook pensioengelden. Het schandaal dreigt dus het financiële systeem in het straatarme Oost-Europese land onderuit te halen. Om paniek te vermijden, besliste de Centrale Bank de drie onder haar directe controle te brengen. Als het geld niet kan worden gerecupereerd, dreigt het land zelf failliet te gaan, waarschuwt de oppositie.Wie de begunstigden van de leningen zijn, kon nog niet worden achterhaald. Het lijkt erop dat het geld eenvoudigweg is gestolen. Uit een vertrouwelijk parlementair rapport, dat uitlekte in de lokale media, zou een deel van de 1 miljard intussen bij enkele Russische banken geparkeerd staan. Het parket-generaal in Moldavië is een onderzoek gestart. Tot nu toe zijn enkel twee mensen, van wie de identiteit niet vrijgegeven werd, onder voorlopige hechtenis geplaatst. (Belga/NS)