"Vroeger dook hier en daar wel eens een synthetische steen op, maar nu hebben we een partij van 600 stenen ontdekt. Dat is ongezien", zegt Roland Lorie, CEO van het International Gemological Institute ‎‎(IGI) in Antwerpen. Het IGI heeft de apparatuur om niet-natuurlijke stenen op te sporen. De diamantairs kunnen de synthetische stenen - die tot 40 procent goedkoper zijn - zelf niet herkennen.

De partij kwam aan het licht toen een Belgische diamantair in mei 1000 diamanten uit New York ter certificatie aanbod aan de IGI. "De stenen bevatten nog niet gekristalliseerd koolstof en waren dus van een iets mindere kwaliteit", verklaart Lorie. "Een handelaar ziet die oneffenheden met een microscoop. Nochtans kunnen de producenten perfecte synthetische stenen aanmaken. Door doelbewust oneffenheden aan te brengen, vergroten ze de misleiding. Een handelaar zal perfecte stenen immers altijd laten certifiëren. Er is dus meer dan waarschijnlijk sprake van bedrog."

Op het kantoor in Mumbai is een gelijkaardige partij vervalsingen aangetroffen. Lorie weet niet of de fraude bij de producent, dan wel in de handel gebeurde. "Het is niet onze taak uit te maken hoe en via wie de partijen in het circuit zijn gekomen. De Belgische politie is ermee bezig. Ze hebben me hier uiteraard over gecontacteerd."

Volgens Karen Rentmeesters, woordvoerder van het Antwerp World Diamond Centre, is het niet verboden synthetische diamanten te verkopen. "Het moet wel duidelijk gemeld worden. Met het apparaat D-Screen kunnen de diamantairs zelf het gros van de synthetische diamanten opsporen. De ontdekking van deze grote lading wijst op het belang van de certificatie van de echtheid door het IGI." (H.B.)

"Vroeger dook hier en daar wel eens een synthetische steen op, maar nu hebben we een partij van 600 stenen ontdekt. Dat is ongezien", zegt Roland Lorie, CEO van het International Gemological Institute ‎‎(IGI) in Antwerpen. Het IGI heeft de apparatuur om niet-natuurlijke stenen op te sporen. De diamantairs kunnen de synthetische stenen - die tot 40 procent goedkoper zijn - zelf niet herkennen. De partij kwam aan het licht toen een Belgische diamantair in mei 1000 diamanten uit New York ter certificatie aanbod aan de IGI. "De stenen bevatten nog niet gekristalliseerd koolstof en waren dus van een iets mindere kwaliteit", verklaart Lorie. "Een handelaar ziet die oneffenheden met een microscoop. Nochtans kunnen de producenten perfecte synthetische stenen aanmaken. Door doelbewust oneffenheden aan te brengen, vergroten ze de misleiding. Een handelaar zal perfecte stenen immers altijd laten certifiëren. Er is dus meer dan waarschijnlijk sprake van bedrog." Op het kantoor in Mumbai is een gelijkaardige partij vervalsingen aangetroffen. Lorie weet niet of de fraude bij de producent, dan wel in de handel gebeurde. "Het is niet onze taak uit te maken hoe en via wie de partijen in het circuit zijn gekomen. De Belgische politie is ermee bezig. Ze hebben me hier uiteraard over gecontacteerd." Volgens Karen Rentmeesters, woordvoerder van het Antwerp World Diamond Centre, is het niet verboden synthetische diamanten te verkopen. "Het moet wel duidelijk gemeld worden. Met het apparaat D-Screen kunnen de diamantairs zelf het gros van de synthetische diamanten opsporen. De ontdekking van deze grote lading wijst op het belang van de certificatie van de echtheid door het IGI." (H.B.)