De keuze van de Britse bevolking voor een toekomst buiten de Europese Unie heeft de economie van het Verenigd Koninkrijk nu al tientallen miljarden ponden gekost, zie gouverneur Mark Carney van de Bank of England (BoE) in een interview met de Britse zender BBC op het World Economic Forum in Davos.

Carney zei dat de Britse economie nu 1 procent kleiner is dan de Bank of England net voor het brexitreferendum in juni 2016 voorspelde.

Dat komt volgens de gouverneur doordat het Verenigd Koninkriçjk door de onzekerheid rond het vertrek uit de EU niet ten volle kan profiteren van de gunstige economische ontwikkelingen elders in de wereld.

Volgens Carney hebben internationale bedrijven bezuinigd op investeringen in het Verenigd Koninkrijk in afwachting van meer duidelijkheid over de brexit.

Al met al heeft het land volgens Carney sinds het referendum 40 miljard pond minder verdiend dan anders het geval zou zijn.

Hij wees erop dat die 40 miljard pond twee keer het bedrag is dat het Verenigd Koninkrijk volgens voorstanders van de brexit jaarlijks zou besparen als het geen EU-bijdrage meer betaalt.

De Britse economie is het afgelopen jaar met 1,8 procent gegroeid, raakte vrijdagochtend bekend. Dat is de kleinste groei in vijf jaar. In het vierde kwartaal lag de groei met 0,5 procent wel hoger dan verwacht.

De keuze van de Britse bevolking voor een toekomst buiten de Europese Unie heeft de economie van het Verenigd Koninkrijk nu al tientallen miljarden ponden gekost, zie gouverneur Mark Carney van de Bank of England (BoE) in een interview met de Britse zender BBC op het World Economic Forum in Davos.Carney zei dat de Britse economie nu 1 procent kleiner is dan de Bank of England net voor het brexitreferendum in juni 2016 voorspelde. Dat komt volgens de gouverneur doordat het Verenigd Koninkriçjk door de onzekerheid rond het vertrek uit de EU niet ten volle kan profiteren van de gunstige economische ontwikkelingen elders in de wereld. Volgens Carney hebben internationale bedrijven bezuinigd op investeringen in het Verenigd Koninkrijk in afwachting van meer duidelijkheid over de brexit. Al met al heeft het land volgens Carney sinds het referendum 40 miljard pond minder verdiend dan anders het geval zou zijn. Hij wees erop dat die 40 miljard pond twee keer het bedrag is dat het Verenigd Koninkrijk volgens voorstanders van de brexit jaarlijks zou besparen als het geen EU-bijdrage meer betaalt. De Britse economie is het afgelopen jaar met 1,8 procent gegroeid, raakte vrijdagochtend bekend. Dat is de kleinste groei in vijf jaar. In het vierde kwartaal lag de groei met 0,5 procent wel hoger dan verwacht.