Als je je successierechten niet stort binnen de gestelde termijn - dat wil zeggen: binnen de zes maanden na het overlijden van de erflater - loop je het risico dat je een boete en nalatigheidsintresten moet betalen.

Maar er zijn oplossingen als u dat niet zou lukken. Om te beginnen kun je het verschuldigde bedrag lenen bij de bank. Of je kunt onderhandelen met de fiscale ambtenaar die de aangifte van nalatenschap heeft ontvangen en hem vragen of je de betaling mag spreiden. Het is niet zeker of je succes hebt: hij heeft het recht je verzoek af te wijzen. Zolang je niet alle successierechten hebt betaald, zullen op het resterende bedrag in elk geval nalatigheidsintresten van 7 procent per jaar worden aangerekend.

Je kunt de goederen die u werden nagelaten ook proberen te verkopen. Maar het ligt niet altijd voor de hand om binnen de zes maanden bijvoorbeeld een gebouw te verkopen. In sommige gevallen kun je dus niet anders dan de wettelijke betalingstermijn licht te overschrijden.

Belangrijk om te weten, is dat als je een gebouw verkoopt binnen de twee jaar na de aangifte van de nalatenschap en de verkoopprijs hoger is dan de waarde op de aangifte, de fiscus 7 procent nalatigheidsintresten aanrekent op het verschil. Als je zo'n meerwaarde realiseert, meld je dat het beste spontaan aan de fiscus.

Als je je successierechten niet stort binnen de gestelde termijn - dat wil zeggen: binnen de zes maanden na het overlijden van de erflater - loop je het risico dat je een boete en nalatigheidsintresten moet betalen. Maar er zijn oplossingen als u dat niet zou lukken. Om te beginnen kun je het verschuldigde bedrag lenen bij de bank. Of je kunt onderhandelen met de fiscale ambtenaar die de aangifte van nalatenschap heeft ontvangen en hem vragen of je de betaling mag spreiden. Het is niet zeker of je succes hebt: hij heeft het recht je verzoek af te wijzen. Zolang je niet alle successierechten hebt betaald, zullen op het resterende bedrag in elk geval nalatigheidsintresten van 7 procent per jaar worden aangerekend. Je kunt de goederen die u werden nagelaten ook proberen te verkopen. Maar het ligt niet altijd voor de hand om binnen de zes maanden bijvoorbeeld een gebouw te verkopen. In sommige gevallen kun je dus niet anders dan de wettelijke betalingstermijn licht te overschrijden. Belangrijk om te weten, is dat als je een gebouw verkoopt binnen de twee jaar na de aangifte van de nalatenschap en de verkoopprijs hoger is dan de waarde op de aangifte, de fiscus 7 procent nalatigheidsintresten aanrekent op het verschil. Als je zo'n meerwaarde realiseert, meld je dat het beste spontaan aan de fiscus.