Voor de belangrijkste Vlaamse bank-verzekeraar, KBC, was 2012 een kanteljaar. In de herprofilering van KBC Groep speelde CFO Luc Popelier een belangrijke rol.

"Na alle problemen en de naweeën van de financiële crisis stond er vorig jaar een nieuw KBC op, met een nieuwe organisatie, strategie en cultuur. De ambities zijn bijgesteld: we willen een wendbare bank-verzekeraar zijn die focust op de lokale economie in een aantal kernlanden. Daarom ruilden we een product- voor een landenorganisatie. De overblijvende zakenbankactiviteiten dienen alleen ter ondersteuning van de klanten."

Luc Popelier werd in 1964 geboren. Hij studeerde TEW aan de Ufsia en begon zijn carrière in 1988 bij KBC op de afdeling corporate banking. Tussen 1995 en 1999 was hij vijf jaar in de City aan de slag voor SBC Warburg. Via KBC Securities kwam hij weer bij zijn eerste liefde terecht en in de jaren 2000 tekende hij mee de groepsexpansie in Centraal- en Oost-Europa uit. In 2009 trad hij toe tot het directiecomité en in 2011 volgde hij oudgediende Luc Philips op als groeps-CFO.

Van bij zijn aantreden als CFO liet Popelier een nieuwe wind waaien. De credit debt obligations (CDO's) werden geherstructureerd en afgebouwd, risico's verminderd en de blootstelling aan Zuid-Europees overheidspapier ging fors naar beneden. Ook bij de uitvoering van het desinvesteringsprogramma dat KBC was overeengekomen met de Europese Commissie speelde hij een actieve rol. In 2012 werden de verkopen van Fidea, Warta en KBL afgerond, en slaagde de bankgroep erin haar Poolse bankfiliaal Kredytbank met een meerwaarde van de hand te doen.

De grootste realisatie van de CFO was het opzetten van de kapitaaloperatie die het eigen vermogen fors versterkte. Dat moet KBC in staat stellen alle overheidssteun terug te betalen en de strengere kapitaalnormen te halen. "Ik ben fier op mijn team dat we dit voor elkaar gebracht hebben. Tussen de beslissing en de uitvoering lagen amper enkele weken. We zijn geslaagd onder andere dankzij een kapitaalverhoging met 1,25 miljard euro." (P.C.)

Voor de belangrijkste Vlaamse bank-verzekeraar, KBC, was 2012 een kanteljaar. In de herprofilering van KBC Groep speelde CFO Luc Popelier een belangrijke rol. "Na alle problemen en de naweeën van de financiële crisis stond er vorig jaar een nieuw KBC op, met een nieuwe organisatie, strategie en cultuur. De ambities zijn bijgesteld: we willen een wendbare bank-verzekeraar zijn die focust op de lokale economie in een aantal kernlanden. Daarom ruilden we een product- voor een landenorganisatie. De overblijvende zakenbankactiviteiten dienen alleen ter ondersteuning van de klanten." Luc Popelier werd in 1964 geboren. Hij studeerde TEW aan de Ufsia en begon zijn carrière in 1988 bij KBC op de afdeling corporate banking. Tussen 1995 en 1999 was hij vijf jaar in de City aan de slag voor SBC Warburg. Via KBC Securities kwam hij weer bij zijn eerste liefde terecht en in de jaren 2000 tekende hij mee de groepsexpansie in Centraal- en Oost-Europa uit. In 2009 trad hij toe tot het directiecomité en in 2011 volgde hij oudgediende Luc Philips op als groeps-CFO. Van bij zijn aantreden als CFO liet Popelier een nieuwe wind waaien. De credit debt obligations (CDO's) werden geherstructureerd en afgebouwd, risico's verminderd en de blootstelling aan Zuid-Europees overheidspapier ging fors naar beneden. Ook bij de uitvoering van het desinvesteringsprogramma dat KBC was overeengekomen met de Europese Commissie speelde hij een actieve rol. In 2012 werden de verkopen van Fidea, Warta en KBL afgerond, en slaagde de bankgroep erin haar Poolse bankfiliaal Kredytbank met een meerwaarde van de hand te doen. De grootste realisatie van de CFO was het opzetten van de kapitaaloperatie die het eigen vermogen fors versterkte. Dat moet KBC in staat stellen alle overheidssteun terug te betalen en de strengere kapitaalnormen te halen. "Ik ben fier op mijn team dat we dit voor elkaar gebracht hebben. Tussen de beslissing en de uitvoering lagen amper enkele weken. We zijn geslaagd onder andere dankzij een kapitaalverhoging met 1,25 miljard euro." (P.C.)