Loonkosten ontsporen niet dit jaar maar volgend jaar

© belga

De loonkosten in ons land zijn in 2011 minder snel gestegen dan in de buurlanden, maar in 2012 zal het omgekeerde het geval zijn. Dat blijkt althans uit het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB).

Uit het rapport blijkt dat de lonen in ons land in 2011 2,6 procent sneller zijn gestegen tegenover 3,1 procent in de buurlanden. In 2012 zou België weer voor liggen met een toename van de loonkosten met 3,6 procent tegenover 2,9 procent bij de buren.

Volgens het rapport van de CRB blijkt dat de loonhandicap – gemeten sinds 1996 – in ons land tussen 2010 en 2012 zal toenemen van 4,3 tot 4,6 procent. De stijging van de loonkosten met 6,2 procent voor de periode 2011-2012 komt op rekening van de loonindexering en de hogere inflatie.

Vanzelfsprekend reageren werkgevers en vakbonden anders op het rapport. Ondernemersorganisaties Unizo, Agoria en VBO vragen de regeringsonderhandelaars unisono om het indexmechanisme te hervormen. De vakbonden ACV en ABVV van hun kant vinden dat de de energieprijzen aan de basis liggen van de inflatie. Voor de bonden blijft een aanval op het indexmechanisme in ons land onaanvaardbaar. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content