Het gemiddelde loon van de CEO's lag in 2013 maar liefst 143 keer hoger dan dat van hun werknemers, blijkt uit een studie van de lobbygroep High Pay Centre. Eind jaren 1990 was dat nog 47 keer hoger. Dat meldt onder andere de krant The Guardian.

Kloof

De kloof is het grootst bij mijnbedrijf Rangold Resources, waar topman Mark Bristow vorig jaar 4,4 miljoen pond (5,5 miljoen euro) verdiende en de gemiddelde arbeider 2.968 pond, bijna 1.500 keer minder. Daar moet wel worden bijverteld dat de meeste arbeiders in de mijnen van het bedrijf in Afrika werken, waar de lonen sowieso zeer laag liggen.

Maar ook bij heel wat bedrijven met veel werkkrachten in het VK is de kloof groot. CEO George Weston van Associated British Foods bijvoorbeeld streek vorig jaar 5,3 miljoen pond op, zijn werknemers gemiddeld 14.558 pond ofwel 361 keer minder.

Actie

Dat de loonkloof zo sterk toeneemt, is niet het gevolg van betere resultaten van de bedrijven, zo benadrukt High Pay Centre. Directrice Deborah Hargreaves: 'De enige reden dat het loon van de leidinggevenden verhoogt in vergelijking met dat van hun werknemers, is dat ze daarmee weggeraken.'

Hargreaves roept de regering op tot dringende acties om de vergoedingen van toplui aan banden te leggen. (KVDA)

Het gemiddelde loon van de CEO's lag in 2013 maar liefst 143 keer hoger dan dat van hun werknemers, blijkt uit een studie van de lobbygroep High Pay Centre. Eind jaren 1990 was dat nog 47 keer hoger. Dat meldt onder andere de krant The Guardian.De kloof is het grootst bij mijnbedrijf Rangold Resources, waar topman Mark Bristow vorig jaar 4,4 miljoen pond (5,5 miljoen euro) verdiende en de gemiddelde arbeider 2.968 pond, bijna 1.500 keer minder. Daar moet wel worden bijverteld dat de meeste arbeiders in de mijnen van het bedrijf in Afrika werken, waar de lonen sowieso zeer laag liggen.Maar ook bij heel wat bedrijven met veel werkkrachten in het VK is de kloof groot. CEO George Weston van Associated British Foods bijvoorbeeld streek vorig jaar 5,3 miljoen pond op, zijn werknemers gemiddeld 14.558 pond ofwel 361 keer minder.Dat de loonkloof zo sterk toeneemt, is niet het gevolg van betere resultaten van de bedrijven, zo benadrukt High Pay Centre. Directrice Deborah Hargreaves: 'De enige reden dat het loon van de leidinggevenden verhoogt in vergelijking met dat van hun werknemers, is dat ze daarmee weggeraken.' Hargreaves roept de regering op tot dringende acties om de vergoedingen van toplui aan banden te leggen. (KVDA)