De inflatie, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, zakte vorige maand in de eurozone naar -0,2 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,2 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Daarmee was sprake van de eerste daling van het prijspeil sinds 2009. De nieuwe raming stemt overeen met de voorlopige prognose die eerder deze maand werd gepubliceerd.

In de volledige Europese Unie (EU) daalden de prijzen met -0,1 procent in december 2014, tegenover een lichte stijging met 0,3 procent in november Een jaar gelden klokte de inflatie af op 1,0 procent.

In de eurozone waren de prijsdalingen het sterkst in Griekenland (-2,5 procent), gevolgd door Spanje. Daar werd het leven ruim 1 procent goedkoper. Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode was er ook in Cyprus (-1 procent), Luxemburg (-0,9 procent), België (-0,4 procent), Ierland (-0,3 procent), Portugal (-0,3 procent), Italië (-0,1 procent), Nederland (-0,1 procent), Slovenië (-0,1 procent en Slovakije (-0,1 procent) sprake van negatieve inflatie. (BO)

De inflatie, de maatstaf voor de ontwikkeling van prijzen, zakte vorige maand in de eurozone naar -0,2 procent. Dat betekent dat goederen en diensten gemiddeld 0,2 procent goedkoper waren dan een jaar eerder. Daarmee was sprake van de eerste daling van het prijspeil sinds 2009. De nieuwe raming stemt overeen met de voorlopige prognose die eerder deze maand werd gepubliceerd. In de volledige Europese Unie (EU) daalden de prijzen met -0,1 procent in december 2014, tegenover een lichte stijging met 0,3 procent in november Een jaar gelden klokte de inflatie af op 1,0 procent.In de eurozone waren de prijsdalingen het sterkst in Griekenland (-2,5 procent), gevolgd door Spanje. Daar werd het leven ruim 1 procent goedkoper. Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode was er ook in Cyprus (-1 procent), Luxemburg (-0,9 procent), België (-0,4 procent), Ierland (-0,3 procent), Portugal (-0,3 procent), Italië (-0,1 procent), Nederland (-0,1 procent), Slovenië (-0,1 procent en Slovakije (-0,1 procent) sprake van negatieve inflatie. (BO)