Letland heeft de officiële aanvraag voor toetreding tot de eurozone ondertekend. De Baltische staat wil op 1 januari 2014 de lats inruilen voor de Europese eenheidsmunt.

Premier Valdis Dombrovskis, minister van Financiën Andris Vilks en Ilmars Rinkevics, de gouverneur van de Letse centrale bank, ondertekenden maandag de aanvraag tijdens een plechtige ceremonie in de hoofdstad Riga.

Letland voldoet naar eigen zeggen sinds september 2012 aan alle criteria van het verdrag van Maastricht om de euro in te voeren als munteenheid. Het land heeft nu aan de Europese centrale bank (ECB) en de Europese Commissie een convergentierapport gevraagd waarin onderzocht moet worden of het land klaar is voor de euro.

Letland zou de achttiende lidstaat van de eurozone worden. Estland trad al in 2011 toe. De derde Baltische staat, Litouwen, hoopt in 2015 toe te treden. (AFP/BO)

De lidstaten van de eurozone:

Sinds januari 2002: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Luxemburg, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje.

Sinds januari 2007: Slovenië

Sinds januari 2008: Cyprus en Malta

Sinds januari 2009: Slowakije

Sinds januari 2011: Estland

Letland heeft de officiële aanvraag voor toetreding tot de eurozone ondertekend. De Baltische staat wil op 1 januari 2014 de lats inruilen voor de Europese eenheidsmunt.Premier Valdis Dombrovskis, minister van Financiën Andris Vilks en Ilmars Rinkevics, de gouverneur van de Letse centrale bank, ondertekenden maandag de aanvraag tijdens een plechtige ceremonie in de hoofdstad Riga. Letland voldoet naar eigen zeggen sinds september 2012 aan alle criteria van het verdrag van Maastricht om de euro in te voeren als munteenheid. Het land heeft nu aan de Europese centrale bank (ECB) en de Europese Commissie een convergentierapport gevraagd waarin onderzocht moet worden of het land klaar is voor de euro. Letland zou de achttiende lidstaat van de eurozone worden. Estland trad al in 2011 toe. De derde Baltische staat, Litouwen, hoopt in 2015 toe te treden. (AFP/BO)