Ook het Grondwettelijk Hof schuift de hete aardappel van de geldigheid van de Arco-staatswaarborg door. Het antwoord moet dus van het Europees Hof van Justitie komen, maar kan jaren op zich laten wachten. Daar is niemand mee gebaat, noch de gedupeerde Arco-coöperanten, noch de staatsbank Belfius, noch de Belgische staat.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is zich daarvan bewust: "Hopelijk zorgt dit niet voor al te veel tijdverlies", was zijn eerste reactie. Van Overtveldt wil een oplossing zodat hij nog wat geld kan puren uit de privatisering van Belfius. Zonder regeling voor de 800.000 Arco-coöperanten dreigt de staatsbank commerciële schade op te lopen en minder waard te zijn.

Als de overheid, zoals in het regeerakkoord staat, de Arco-coöperanten nog enigszins tegemoet wil komen, moet ze het spoor van de overheidsgarantie verlaten. Die juridische carrousel kan immers nog jaren blijven aanslepen. En er is in het Arco-dossier al genoeg tijd verloren.

Laat de echte verantwoordelijken voor Arco betalen

In essentie gaat het om goedgelovige spaarders die twee keer misleid zijn geworden. In de eerste plaats zijn de coöperanten misleid door Arco (de financiële holding van het ACW) en door de financiële instelling die hen de coöperatieve aandelen verkocht heeft (Bacob en later Dexia, de voorgangers van Belfius). De informatie die deze organisaties verstrekten over de risico's en de veiligheid van het financiële product, was niet correct. Arco-aandelen werden voorgesteld als spaarproducten zonder risico.

Een tweede keer zijn de Arco-coöperanten misleid door hun eigen overheid. Zes jaar lang heeft de Belgische staat, bij monde van de regerende politici, 800.000 burgers verzekerd dat hun investering als spaargeld beschouwd werd en als dusdanig door de overheid gewaarborgd was. Dat engagement is een loze belofte gebleken. De Europese Commissie heeft de overheidswaarborg veroordeeld als ongeoorloofde staatssteun.

Overal ter wereld betalen banken, in de naweeën van de financiële crisis, schadevergoedingen aan gedupeerde beleggers die zich belogen voelen. Als de Belgische regering het Arco-dossier niet compleet wil laten verrotten, moet ze hetzelfde doen: de echte verantwoordelijken voor de misleiding van de coöperanten en voor de teloorgang van Dexia en Arco de rekening laten betalen.

Ook het Grondwettelijk Hof schuift de hete aardappel van de geldigheid van de Arco-staatswaarborg door. Het antwoord moet dus van het Europees Hof van Justitie komen, maar kan jaren op zich laten wachten. Daar is niemand mee gebaat, noch de gedupeerde Arco-coöperanten, noch de staatsbank Belfius, noch de Belgische staat.Minister van Financiën Johan Van Overtveldt is zich daarvan bewust: "Hopelijk zorgt dit niet voor al te veel tijdverlies", was zijn eerste reactie. Van Overtveldt wil een oplossing zodat hij nog wat geld kan puren uit de privatisering van Belfius. Zonder regeling voor de 800.000 Arco-coöperanten dreigt de staatsbank commerciële schade op te lopen en minder waard te zijn.Als de overheid, zoals in het regeerakkoord staat, de Arco-coöperanten nog enigszins tegemoet wil komen, moet ze het spoor van de overheidsgarantie verlaten. Die juridische carrousel kan immers nog jaren blijven aanslepen. En er is in het Arco-dossier al genoeg tijd verloren. In essentie gaat het om goedgelovige spaarders die twee keer misleid zijn geworden. In de eerste plaats zijn de coöperanten misleid door Arco (de financiële holding van het ACW) en door de financiële instelling die hen de coöperatieve aandelen verkocht heeft (Bacob en later Dexia, de voorgangers van Belfius). De informatie die deze organisaties verstrekten over de risico's en de veiligheid van het financiële product, was niet correct. Arco-aandelen werden voorgesteld als spaarproducten zonder risico.Een tweede keer zijn de Arco-coöperanten misleid door hun eigen overheid. Zes jaar lang heeft de Belgische staat, bij monde van de regerende politici, 800.000 burgers verzekerd dat hun investering als spaargeld beschouwd werd en als dusdanig door de overheid gewaarborgd was. Dat engagement is een loze belofte gebleken. De Europese Commissie heeft de overheidswaarborg veroordeeld als ongeoorloofde staatssteun.Overal ter wereld betalen banken, in de naweeën van de financiële crisis, schadevergoedingen aan gedupeerde beleggers die zich belogen voelen. Als de Belgische regering het Arco-dossier niet compleet wil laten verrotten, moet ze hetzelfde doen: de echte verantwoordelijken voor de misleiding van de coöperanten en voor de teloorgang van Dexia en Arco de rekening laten betalen.