Ouders kunnen een andere familienaam aan hun kinderen geven dan die van de vader. Ze kunnen hen bijvoorbeeld de naam van de moeder geven, of een naam samenstellen uit hun beider namen. In dat laatste geval kunnen ze ook de volgorde kiezen, bijvoorbeeld eerst de naam van de vader of die van de moeder.

Stel dat de moeder van een kind Janssens heet, en de vader Van Damme. De ouders kunnen dan hun kind dan Janssens, Van Damme, Janssens-Van Damme of Van Damme-Janssens noemen. Raken ze het niet eens of maken ze geen keuze, dan krijgt het kind automatisch de naam van de vader. De naam van het kind wordt vastgelegd wanneer de geboorte wordt aangegeven op het gemeentehuis.

Ouders bepalen de familienaam wanneer hun eerste kind wordt geboren. Die keuze geldt ook voor hun latere kinderen. Als ze al minderjarige kinderen met een andere familienaam hebben, kunnen ze die naam laten wijzigen. Daarvoor moeten ze een verklaring afleggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de kinderen wonen. De naam die ze laten vastleggen, geldt dan voor al hun kinderen. (JS)

Ouders kunnen een andere familienaam aan hun kinderen geven dan die van de vader. Ze kunnen hen bijvoorbeeld de naam van de moeder geven, of een naam samenstellen uit hun beider namen. In dat laatste geval kunnen ze ook de volgorde kiezen, bijvoorbeeld eerst de naam van de vader of die van de moeder. Stel dat de moeder van een kind Janssens heet, en de vader Van Damme. De ouders kunnen dan hun kind dan Janssens, Van Damme, Janssens-Van Damme of Van Damme-Janssens noemen. Raken ze het niet eens of maken ze geen keuze, dan krijgt het kind automatisch de naam van de vader. De naam van het kind wordt vastgelegd wanneer de geboorte wordt aangegeven op het gemeentehuis. Ouders bepalen de familienaam wanneer hun eerste kind wordt geboren. Die keuze geldt ook voor hun latere kinderen. Als ze al minderjarige kinderen met een andere familienaam hebben, kunnen ze die naam laten wijzigen. Daarvoor moeten ze een verklaring afleggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar de kinderen wonen. De naam die ze laten vastleggen, geldt dan voor al hun kinderen. (JS)