De ZEW-index, die het beleggers- en investeerdersvertrouwen in de Duitse economie peilt, is gedaald van 55,7 in februari tot 46,6 in maart. Die score ligt ruim onder de meest pessimistische prognose van het persagentschap Reuters (49,9). De gemiddelde analistenprognose lag op 53.

Het ZEW-instituut noteert in maart de scherpste terugval sinds april 2013, en meteen ook de derde daling op rij .

Volgens ZEW-voorzitter Clemens Fuest weegt de Krim-crisis op de groeivooruitzichten voor de Duitse economie. Als gevolg van het verdrag over de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie is de grootste crisis tussen Oost en West sinds de Koude Oorlog ontstaan. "Toch laat het niveau van de indicator zien dat de economische heropleving op dit moment niet in gevaar is," aldus Fuest.

De deelindicator die de huidige omstandigheden peilt, klokt in maart wel hoger af: op 51,3 punten tegenover 50,0 in februari. De indicator die de prognoses voor de economie van de eurozone peilt, verloor 7 punten tot 61,5.

Christian Schulz , econoom bij Berenberg Bank , zei in een reactie dat de turbulenties rond de groeilanden eerder dit jaar enerzijds, en de huidige gespannen relatie tussen Rusland en het Westen anderzijds 'een licht dempend effect hebben op het Duitse investeringsklimaat en bijgevolg ook op de economische groei'. Volgens Schulz wordt de economische heropleving op dit moment niet bedreigd door de crisis in Oekraïne. Enkel een veel omvangrijker crisis dan die van vandaag kan de Duitse economie en bij uitbreiding die van de eurozone doen ontsporen, luidt het.

De Duitse overheid verwacht voor dit jaar een toename van het bbp met 1,8 procent, ruim vier maal hoger dan in 2013 het geval was. Die sterkere groei zou in de eerste plaats te danken zijn aan een forse(re) toename van de binnenlandse vraag .

De ZEW- index is gebaseerd op een peiling bij 241 analisten en investeerders. De peiling van deze maand werd uitgevoerd tussen 3 maart en 17 maart. (Reuters/BO)

De ZEW-index, die het beleggers- en investeerdersvertrouwen in de Duitse economie peilt, is gedaald van 55,7 in februari tot 46,6 in maart. Die score ligt ruim onder de meest pessimistische prognose van het persagentschap Reuters (49,9). De gemiddelde analistenprognose lag op 53.Het ZEW-instituut noteert in maart de scherpste terugval sinds april 2013, en meteen ook de derde daling op rij . Volgens ZEW-voorzitter Clemens Fuest weegt de Krim-crisis op de groeivooruitzichten voor de Duitse economie. Als gevolg van het verdrag over de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie is de grootste crisis tussen Oost en West sinds de Koude Oorlog ontstaan. "Toch laat het niveau van de indicator zien dat de economische heropleving op dit moment niet in gevaar is," aldus Fuest.De deelindicator die de huidige omstandigheden peilt, klokt in maart wel hoger af: op 51,3 punten tegenover 50,0 in februari. De indicator die de prognoses voor de economie van de eurozone peilt, verloor 7 punten tot 61,5.Christian Schulz , econoom bij Berenberg Bank , zei in een reactie dat de turbulenties rond de groeilanden eerder dit jaar enerzijds, en de huidige gespannen relatie tussen Rusland en het Westen anderzijds 'een licht dempend effect hebben op het Duitse investeringsklimaat en bijgevolg ook op de economische groei'. Volgens Schulz wordt de economische heropleving op dit moment niet bedreigd door de crisis in Oekraïne. Enkel een veel omvangrijker crisis dan die van vandaag kan de Duitse economie en bij uitbreiding die van de eurozone doen ontsporen, luidt het.De Duitse overheid verwacht voor dit jaar een toename van het bbp met 1,8 procent, ruim vier maal hoger dan in 2013 het geval was. Die sterkere groei zou in de eerste plaats te danken zijn aan een forse(re) toename van de binnenlandse vraag . De ZEW- index is gebaseerd op een peiling bij 241 analisten en investeerders. De peiling van deze maand werd uitgevoerd tussen 3 maart en 17 maart. (Reuters/BO)