Vanaf 1 januari verandert de manier waarop de inflatie van de consumptieprijzen wordt berekend. Zo verdwijnen zeekreeft en dvd-spelers uit de indexkorf, terwijl couscous en push-up bh's erbij komen.

Daarover zijn de sociale partners in de Indexcommissie het eens geworden, meldt De Standaard. De federale regering moet wel de wijzigingen nog bekrachtigen.

Verouderd

Het is acht jaar geleden dat de indexkorf nog is aangepast. De aanpassingen zijn bedoeld om de indexberekening 'nauwer te laten aansluiten bij het werkelijk koopgedrag van de consumenten'.

De evolutie van de prijzen van de producten en diensten in de indexkorf bepalen het inflatiecijfer. Dat is een graadmeter om te bepalen of de lonen en sociale uitkeringen moeten stijgen. Werkgeversorganisaties kloegen dat de indexberekening te veel op verouderde, dure producten steunde en dus 'overschat' was. Vanaf 2014 zou de indexkorf jaarlijks aangepast moeten worden.

Verdwijnen vanaf januari uit de prijzenkorf: onder andere zeekreeft, dvd-speler, toeristische reisgids, zomerbermuda voor vrouwen, kosten van het wassalon, boerenpastei, broek in ribfluweel, visitekaartjes, witte bonen in tomatensaus, enz.

Doen hun intrede in de index: tablets, couscous, push-up bh's, sportdrank, sauna, fietshelm, keukenrobot, carwash, huur van een springkasteel, enz.

De gemiddelde jaarinflatie voor 2013 komt uit op 1,11 procent. Een jaar eerder waren de prijzen in België nog gestegen met 2,84 procent, in 2011 was dat met 3,53 procent. (KVDA)

Vanaf 1 januari verandert de manier waarop de inflatie van de consumptieprijzen wordt berekend. Zo verdwijnen zeekreeft en dvd-spelers uit de indexkorf, terwijl couscous en push-up bh's erbij komen. Daarover zijn de sociale partners in de Indexcommissie het eens geworden, meldt De Standaard. De federale regering moet wel de wijzigingen nog bekrachtigen. Verouderd Het is acht jaar geleden dat de indexkorf nog is aangepast. De aanpassingen zijn bedoeld om de indexberekening 'nauwer te laten aansluiten bij het werkelijk koopgedrag van de consumenten'. De evolutie van de prijzen van de producten en diensten in de indexkorf bepalen het inflatiecijfer. Dat is een graadmeter om te bepalen of de lonen en sociale uitkeringen moeten stijgen. Werkgeversorganisaties kloegen dat de indexberekening te veel op verouderde, dure producten steunde en dus 'overschat' was. Vanaf 2014 zou de indexkorf jaarlijks aangepast moeten worden. Verdwijnen vanaf januari uit de prijzenkorf: onder andere zeekreeft, dvd-speler, toeristische reisgids, zomerbermuda voor vrouwen, kosten van het wassalon, boerenpastei, broek in ribfluweel, visitekaartjes, witte bonen in tomatensaus, enz. Doen hun intrede in de index: tablets, couscous, push-up bh's, sportdrank, sauna, fietshelm, keukenrobot, carwash, huur van een springkasteel, enz. De gemiddelde jaarinflatie voor 2013 komt uit op 1,11 procent. Een jaar eerder waren de prijzen in België nog gestegen met 2,84 procent, in 2011 was dat met 3,53 procent. (KVDA)