Dat is ook slecht nieuws voor de economische groei
Bedrijven hebben het steeds moeilijker om nieuwe mensen aan te werven. Bij de VDAB stonden eind december 41.676 vacatures open. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2009. Vorig jaar ontving de arbeidsbemiddelingsdienst in totaal 262.280 vacatures. Dat is een vijfde meer dan het jaar voordien.

De helft van de vacatures zijn knelpuntberoepen, vacatures waarvan het langer dan normaal duurt om ze in te vullen. Dat gaat van ingenieur over verpleegkundige tot schoonmaker. Het stijgend aantal vacatures toont aan dat het effect van de recessie op de arbeidsmarkt uitgewerkt is. De krapte op de arbeidsmarkt, een druk bediscussieerd thema tot eind 2008, is terug. Dat blijkt duidelijk uit de spanningsindicator die de VDAB hanteert om de krapte op de arbeidsmarkt te meten. De spanningsindicator geeft de verhouding weer van de niet-werkende werkzoekenden ten opzichte van de beschikbare vacatures.

In 2008 bedroeg die 2,9, een jaar later in volle recessie 4 en in de eerste negen maanden van 2010 daalde de indicator naar 3,7. Arbeidsmarktexperts verwachten dat de indicator voort daalt.

Bernard Hensmans, topman van onlinerekruteerder Monster, vindt dat de spanningsindicator te laag ligt. "Eerlijk gezegd, alle indicatoren onder de vijf zijn al problematisch. Vanaf vijf kandidaten voor één functie is er een spanning en vanaf drie is er zware spanning. Als je voor een vacature drie kandidaten hebt en één ervan is niet gepast voor de job, dan heb je amper keuze. Dan heb je ook geen onderhandelingsstrategie."

Voor bedrijven is die krapte een ernstig probleem. De arbeidskosten zijn bijvoorbeeld zeer hoog en bedrijven denken er ernstig over na om zelfstandigen aan te werven. "Maar ze kunnen dat niet, want de knelpuntberoeper zegt: 'werf mij aan als bediende of ik kom niet'. Het sociaal passief dat je opbouwt als je iemand aanwerft, is door de zware ontslagvergoedingen van een bediende zeer groot", zegt Hensmans.

Ook het VBO waarschuwt voor de negatieve impact van de knelpunteconomie. De werkgeversorganisatie berekende dat de invulling van de openstaande vacatures bij de arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB, Forem en Actiris de werkzaamheidgraad zou doen toenemen van 67,1 tot 68,2 procent waarmee België bijna aan het Europees gemiddelde zou zitten. Deze ingevulde jobs zouden op hun beurt leiden tot nieuwe groei en jobcreatie.

A.M.

Een volledige analyse leest u in Trends van donderdag 3 februari

Dat is ook slecht nieuws voor de economische groei Bedrijven hebben het steeds moeilijker om nieuwe mensen aan te werven. Bij de VDAB stonden eind december 41.676 vacatures open. Dat is bijna 30 procent meer dan in 2009. Vorig jaar ontving de arbeidsbemiddelingsdienst in totaal 262.280 vacatures. Dat is een vijfde meer dan het jaar voordien. De helft van de vacatures zijn knelpuntberoepen, vacatures waarvan het langer dan normaal duurt om ze in te vullen. Dat gaat van ingenieur over verpleegkundige tot schoonmaker. Het stijgend aantal vacatures toont aan dat het effect van de recessie op de arbeidsmarkt uitgewerkt is. De krapte op de arbeidsmarkt, een druk bediscussieerd thema tot eind 2008, is terug. Dat blijkt duidelijk uit de spanningsindicator die de VDAB hanteert om de krapte op de arbeidsmarkt te meten. De spanningsindicator geeft de verhouding weer van de niet-werkende werkzoekenden ten opzichte van de beschikbare vacatures. In 2008 bedroeg die 2,9, een jaar later in volle recessie 4 en in de eerste negen maanden van 2010 daalde de indicator naar 3,7. Arbeidsmarktexperts verwachten dat de indicator voort daalt.Bernard Hensmans, topman van onlinerekruteerder Monster, vindt dat de spanningsindicator te laag ligt. "Eerlijk gezegd, alle indicatoren onder de vijf zijn al problematisch. Vanaf vijf kandidaten voor één functie is er een spanning en vanaf drie is er zware spanning. Als je voor een vacature drie kandidaten hebt en één ervan is niet gepast voor de job, dan heb je amper keuze. Dan heb je ook geen onderhandelingsstrategie." Voor bedrijven is die krapte een ernstig probleem. De arbeidskosten zijn bijvoorbeeld zeer hoog en bedrijven denken er ernstig over na om zelfstandigen aan te werven. "Maar ze kunnen dat niet, want de knelpuntberoeper zegt: 'werf mij aan als bediende of ik kom niet'. Het sociaal passief dat je opbouwt als je iemand aanwerft, is door de zware ontslagvergoedingen van een bediende zeer groot", zegt Hensmans. Ook het VBO waarschuwt voor de negatieve impact van de knelpunteconomie. De werkgeversorganisatie berekende dat de invulling van de openstaande vacatures bij de arbeidsbemiddelingsdiensten VDAB, Forem en Actiris de werkzaamheidgraad zou doen toenemen van 67,1 tot 68,2 procent waarmee België bijna aan het Europees gemiddelde zou zitten. Deze ingevulde jobs zouden op hun beurt leiden tot nieuwe groei en jobcreatie. A.M. Een volledige analyse leest u in Trends van donderdag 3 februari