Om een verstandige keuze voor een brandstofsoort en een aandrijfsysteem te kunnen maken, is het rijprofiel van een bestuurder doorslaggevend.

Dat profiel hangt niet alleen samen met het aantal kilometers dat hij per jaar aflegt, de aard van de trajecten is minstens even belangrijk. Een systeem dat geschikt is voor een bestuurder die vooral veel korte afstanden aflegt, is mogelijk minder ideaal voor een andere die regelmatig lange afstanden doet. Verder spelen de milieubewustheid en het budget van de bestuurder een grote rol. Afhankelijk van die criteria kunnen autokopers een weloverwogen keuze maken tussen voertuigen met een klassieke verbrandingsmotor of met alternatieve aandrijfsystemen.

Dieselvoertuigen zijn voor bestuurders met een normale rijstijl zuiniger dan een benzinemodel met evenveel vermogen. Bovendien is diesel goedkoper dan benzine, al wordt dat prijsverschil steeds kleiner. Een benzinewagen is daarentegen goedkoper bij de aankoop en heeft minder onderhoudsgevoelige onderdelen dan een dieselwagen.

De veel lagere prijs is het grootste voordeel van lpg. Maar niet alle motoren zijn geschikt om op lpg te rijden. Het netwerk van tankstations dat lpg aanbiedt, is niet zo uitgebreid. Het aantal tankstations dat cng, samengeperst aardgas, verdeelt, is nog veel kleiner.

Hybride voertuigen zijn vaak nog altijd fors duurder dan hun benzine- of dieselvariant. De hoge aankoopprijs wordt tijdens de levensduur van het voertuig wel gecompenseerd door de lagere brandstof- en onderhoudsfactuur. Ook voor elektrische wagen is de hoge aankoopprijs het grootste struikelblok voor veel potentiële kopers. De beperkte gebruiksmogelijkheden - het vrij kleine rijbereik en de beperkte beschikbaarheid van oplaadpunten - maken dat elektrische voertuigen niet voor elk type bestuurder geschikt zijn. (K.L.)

Een uitgebreide vergelijking van de voor- en nadelen van brandstofsoorten leest u deze week in Trends.

Om een verstandige keuze voor een brandstofsoort en een aandrijfsysteem te kunnen maken, is het rijprofiel van een bestuurder doorslaggevend. Dat profiel hangt niet alleen samen met het aantal kilometers dat hij per jaar aflegt, de aard van de trajecten is minstens even belangrijk. Een systeem dat geschikt is voor een bestuurder die vooral veel korte afstanden aflegt, is mogelijk minder ideaal voor een andere die regelmatig lange afstanden doet. Verder spelen de milieubewustheid en het budget van de bestuurder een grote rol. Afhankelijk van die criteria kunnen autokopers een weloverwogen keuze maken tussen voertuigen met een klassieke verbrandingsmotor of met alternatieve aandrijfsystemen. Dieselvoertuigen zijn voor bestuurders met een normale rijstijl zuiniger dan een benzinemodel met evenveel vermogen. Bovendien is diesel goedkoper dan benzine, al wordt dat prijsverschil steeds kleiner. Een benzinewagen is daarentegen goedkoper bij de aankoop en heeft minder onderhoudsgevoelige onderdelen dan een dieselwagen. De veel lagere prijs is het grootste voordeel van lpg. Maar niet alle motoren zijn geschikt om op lpg te rijden. Het netwerk van tankstations dat lpg aanbiedt, is niet zo uitgebreid. Het aantal tankstations dat cng, samengeperst aardgas, verdeelt, is nog veel kleiner. Hybride voertuigen zijn vaak nog altijd fors duurder dan hun benzine- of dieselvariant. De hoge aankoopprijs wordt tijdens de levensduur van het voertuig wel gecompenseerd door de lagere brandstof- en onderhoudsfactuur. Ook voor elektrische wagen is de hoge aankoopprijs het grootste struikelblok voor veel potentiële kopers. De beperkte gebruiksmogelijkheden - het vrij kleine rijbereik en de beperkte beschikbaarheid van oplaadpunten - maken dat elektrische voertuigen niet voor elk type bestuurder geschikt zijn. (K.L.) Een uitgebreide vergelijking van de voor- en nadelen van brandstofsoorten leest u deze week in Trends.