Sinds het uitbreken van de bankencrisis is het de tweede stresstest die Europa organiseert. Dat Dexia en KBC veilig zaten, was volgens de krant verwacht.

Nochtans was het scenario dat de EBA, de Europese toezichthouder voor de banken, testte een pak strenger dan bij de eerste stresstest in 2010. Die kwam de grote problemen bij de Ierse banken niet op het spoor, hoewel de neergang in Dublin enkele maanden later begon.

Toch kritiek

Er is volgens De Tijd ook nu kritiek op het scenario, vooral omdat het te weinig rekening zou houden met een escalatie van de Europese schuldencrisis. Wel moeten alle betrokken banken hun blootstelling aan die crisis, via de leningen die ze in portefeuille hebben, duidelijk omschrijven.

Falen

De resultaten van de stresstest worden wellicht woensdag gepubliceerd. Tijdens een vergadering op dinsdag bekijken de Europese ministers van Financiën of maatregelen nodig zijn voor de banken die falen. Het zou gaan om 10 tot 20 van de 91 geteste banken. Voor die banken moet extra kapitaal gezocht worden om ze bestand te maken tegen noodscenario's.

Volgens De Tijd wordt er wellicht tijdens de vergadering van dinsdag ruzie gemaakt. Vooral de Duitse overheden hebben de test wekenlang tegengewerkt. (Belga/SD)

Sinds het uitbreken van de bankencrisis is het de tweede stresstest die Europa organiseert. Dat Dexia en KBC veilig zaten, was volgens de krant verwacht. Nochtans was het scenario dat de EBA, de Europese toezichthouder voor de banken, testte een pak strenger dan bij de eerste stresstest in 2010. Die kwam de grote problemen bij de Ierse banken niet op het spoor, hoewel de neergang in Dublin enkele maanden later begon. Toch kritiek Er is volgens De Tijd ook nu kritiek op het scenario, vooral omdat het te weinig rekening zou houden met een escalatie van de Europese schuldencrisis. Wel moeten alle betrokken banken hun blootstelling aan die crisis, via de leningen die ze in portefeuille hebben, duidelijk omschrijven.Falen De resultaten van de stresstest worden wellicht woensdag gepubliceerd. Tijdens een vergadering op dinsdag bekijken de Europese ministers van Financiën of maatregelen nodig zijn voor de banken die falen. Het zou gaan om 10 tot 20 van de 91 geteste banken. Voor die banken moet extra kapitaal gezocht worden om ze bestand te maken tegen noodscenario's. Volgens De Tijd wordt er wellicht tijdens de vergadering van dinsdag ruzie gemaakt. Vooral de Duitse overheden hebben de test wekenlang tegengewerkt. (Belga/SD)