De kredietbeoordelaar stelt dat een eventueel vertrek kan worden ingeluid door het afwijzen van de hervormingen die de geldschieters van Griekenland eisen. Het land verliest in dat geval de financiële steun van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

"Die ontwikkeling zou, in onze ogen, de Griekse economie ernstige schade toebrengen en waarschijnlijk leiden tot een bankroet van het land", aldus S&P.

De eventuele schade die andere landen in de periferie van de eurozone oplopen door een Grieks vertrek is volgens S&P minder duidelijk in kaart te brengen. "Wij achten het onwaarschijnlijk dat andere landen Griekenland naar de uitgang zullen volgen, zeker als ze de economische gevolgen van zo'n stap zien." S&P denkt dat de overige eurolanden steun zullen bieden om andere landen van een vertrek uit te euro te weerhouden.

S&P verwacht ook niet dat een vertrek van Griekenland "automatisch" negatieve gevolgen heeft voor de kredietbeoordelingen van andere eurolanden. "Veel hangt af van de robuustheid waarmee Europese beleidsmakers, de EU en de ECB reageren. We verwachten dat andere eurolanden die noodsteun ontvangen, zullen volharden in hun voorgenomen hervormingen in het geval van een Grieks vertrek."

De reactie van de kernlanden in de eurozone laat zich minder makkelijk voorspellen, stelt S&P. (Belga/INM)

De kredietbeoordelaar stelt dat een eventueel vertrek kan worden ingeluid door het afwijzen van de hervormingen die de geldschieters van Griekenland eisen. Het land verliest in dat geval de financiële steun van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. "Die ontwikkeling zou, in onze ogen, de Griekse economie ernstige schade toebrengen en waarschijnlijk leiden tot een bankroet van het land", aldus S&P. De eventuele schade die andere landen in de periferie van de eurozone oplopen door een Grieks vertrek is volgens S&P minder duidelijk in kaart te brengen. "Wij achten het onwaarschijnlijk dat andere landen Griekenland naar de uitgang zullen volgen, zeker als ze de economische gevolgen van zo'n stap zien." S&P denkt dat de overige eurolanden steun zullen bieden om andere landen van een vertrek uit te euro te weerhouden. S&P verwacht ook niet dat een vertrek van Griekenland "automatisch" negatieve gevolgen heeft voor de kredietbeoordelingen van andere eurolanden. "Veel hangt af van de robuustheid waarmee Europese beleidsmakers, de EU en de ECB reageren. We verwachten dat andere eurolanden die noodsteun ontvangen, zullen volharden in hun voorgenomen hervormingen in het geval van een Grieks vertrek." De reactie van de kernlanden in de eurozone laat zich minder makkelijk voorspellen, stelt S&P. (Belga/INM)